četvrtak, 6. listopada 2011.

Ekspresionizam u Hrvatskoj

Jučer sam pogledala ovu izložbu. Slike i grafike su me se naročito dojmile, također i arhitektura.
Na moju žalost, odjel predviđen za arhitekturu je jako mali. Mogu se vidjeti nacrti Drage Iblera koji nisu realizirani, primjeri unutarnjeg uređenja su tokom vremena izgubljeni, preostaje nam zgrada Name na trgu iz tog vremena.
Najbrojniji eksponati na izložbi su slike i grafike. Tako možete vidjeti radove značajnih imena kao što su Marino Tartaglia, Zlatko Šulentić, Miroslav Kraljević, Marijan Trepše, Vilko Gecan, Ljubo Babić, Sergije Glumac.. Meni su se najviše svidjeli radovi Miroslava Kraljevića. 
Pogledajte kako su zanimljive ove dvije djeve koje odmaraju u prirodi.


Također su vrlo interesantni ovi vampiri u kavani.


Evo i Vive la joie, ovdje je vampir ugrizao gospođu.


Marijan Trepše: Mladić u kavani (ova je slika izložena i kao varijanta na platnu)


Vladimir Varlaj sa samo jednom izloženom slikom: Crvena kuća. U stvarnosti je kuća više magenta nego crvena.


Zlatko Šulentić: Primorska ulica. Predivna.Grafike su također fantastične, najviše su me se dojmile Gecanove. Trepšeove su također vrlo sugestivne i zastrašujuće. Nekako mi se čini da su njih dvojica najcrnji darkeri tog vremena.


Književnost. Veliki utjecaj su imali časopisi Kokot, Vijavica, Plamen, Juriš, Zenit. Najvažniji predstavnici su Šimić i Krleža.


Glazbu nisam poslušala. Možda drugi put.


Što se tiče kazališta, traženi su bili novi, mladi talenti. Teška šminka, i goth kostimografija.


Ples je obilježila Tashamira, kći književnika koja je odrasla među kulturnom elitom tadašnjeg Zagreba. Probila se u Americi, gdje se nakon turneja po Europi kojima je pokazala kako je odlična, naposlijetku i vratila. Uzor joj je bila Isadora Duncan, majka modernog plesa koja se tragično samoubila u vožnji jer joj se šal zapleo o kotač. Također je bila i žena Sergeja Jesenjina koji se čak trostruko samoubio, tako da je to vrijeme očito bilo preteško za umjetnike.


Film. Izloženo je mnogo plakata i promidžbenog materijala filma: Angelo Das Mysterium des Schlosses (Angelo misterij Zmajgrada). Na žalost, sačuvano je svega 30tak sekunda ovog filma. Šteta jer je to navodno prvi filmski horor, prikazan mjesec dana prije Kabineta doktora Caligarija. Može se pogledati taj kratki isječak filma koji je preživio, to je scena u kojoj se gužvaju nekakvi tipovi u oklopima oboružani kopljima.
Drugi film koji se može pogledati je Zapušteno dijete. Govori o malom Janku i njegovom slijepom ocu Tomi koji su silno siromašni a k tome je mali Janko i prehlađen. To je najstariji sačuvani film snimljen u Zagrebu.


Pozz
Meche

2 komentara:

Anonimno kaže...

Lepa selekcija:)
mali trol:Si dobila moj poslednji mail sa detaljima placanja?To mzoes odma podici istog dana kad ja posaljem.Javi mi:)

Anonimno kaže...

vampiri u kavani imaju divne sesire :) opcenito su tih dana vampiri puno visili po kavanama ;) steta za corso. danasnji vampiri bi voljeli visiti tamo :=

Objavi komentar

Pokreće Blogger.