subota, 10. siječnja 2015.

Svijet prema PinuJeste li čuli za fenomen zvan Pinterest?

Znam da je kasno i da već i vrapci znaju sve o njemu, pa čak možda imaju i profile, ali mene on ne prestaje fascinirati.

Ako niste znali, Pinterest je društvena mreža koja funkcionira na temelju fotografija. Možete pratiti ljude i imati sljedbenike, organizirati slike s raznoraznih izvora u tematske mape. Upravo zato je privukao velik broj žena jer možete organizirano skupljati recepte za recepte koje nikad nećete skuhati, pinati slike za vjenčanje koje ne postoji, ali se i, poput mene, zapitati – čemu sve to i nameće li nam Pinterest nerealne standarde. 

(Khmda, Photoshop je skroz nevidljiv)

Jednostavno, kad vidim sve te prekrasne loftove uređene u industrijskom stilu, vrtove s ružama posađenim tako da čine ombre, prekrasne fotošopirane make up lookove i djevojke s kosom boje lavande koja nije ni najmanje oštećena – osjećam se, pa recimo, nesposobnom.

Da se razumijemo, mene ponekad zovu Martha Stewart. Imam zasađen ružmarin u vrtu, lavandu, ruže i bršljan. O većini toga se ne brinem, ali čudesno raste, pa volim reći da mi je vrt u lagano zapuštenom cottage stilu. Imam čaše za bijelo i crno vino, likere, vodu, sok, pivo. Znam ispeći štošta toga: kolače, torte, kekse, velike i manje komade mesa, zdravo i nezdravo. Mislim da mi je stan uređen ok i da sam iz postojećeg izvukla maksimum.

Dakle nisam, glupa, malo sam lijena, ali Pinterest me uvijek natjera da se osvrnem oko sebe i zapitam: “Bože Doriana, u kakvom svinjcu ti to živiš?!”Moj stan u usporedbi onima s Pinteresta

Jer zbog manjka kvadrata veš sušim u dnevnom boravku koji je nerijetko dekoriran različitim vrstama kablova koji vise iz utičnica ili su nagurani tako da se ‘ne vide’. Kuhinju doduše držim urednom jer je premala za nered, ali iako je moj ručak uvijek fin, nikad nije dekoriran kao oni na slikama, niti je pjena na mom cappuccino tako gusta. Moje kuhinjske krpe imaju socijalističke dezene, a stolnjak ni ne posjedujem. Moja spavaća soba nema šarene lampice iznad kreveta niti kojekakve dekoracije po zidovima.

Sigurna sam i da jednog dana neću plesti i heklati svojoj djeci unikatne puloveriće, a bogme vjerojatno ih neću ni oblačiti u preslatke leptir mašne i štreberske naočale (osim ako im neće trebati jer će biti ćorava na mater, a ne budu nam preko socijalnog dali druge).

Jesam li zbilja toliko loša? Lijena?

I onda shvatim ono što bi mi prvo trebalo pasti na pamet kada pomislim na takve ideje. Pinterest je ženska društvena mreža (uglavnom) i samim time obiluje fotošopiranim slikama stvari koje nikad neću imati, prostora u kakvim nikad neću živjeti i savršenih tenova kakve nikad neću postići (jer budimo realni, čak ni cure na tim slikama, nemaju takav ten). 

 Uspoređivati izgled svog tanjura sa slikom hrane iz magazina je nebuloza, a opet to radimo

Druga stvar, pošto je ženska društvena mreža, budi kompetitivnost u ženama. Barem onu malu. Ako mislite da su muškarci kompetititvni, očito nikad niste bili u ženskom društvu gdje se komentira kome je porod dulje/kraće trajao, tko je manje/više platio cvijeće na svadbi ili tko je ulovio nešto bolje na rasprodaji.

Dok su naše bake bjelinu svojih plahti uspoređivale sa susjedinim, mi svoju liniju tušem ili prefarbani stolić uspoređujemo s cijelim svijetom koji nerijetko ima prednost u vidu boljeg objektiva na fotoaparatu i poznavanja fotošopa. Dakako, tu je i pitanje vremena, jer dok god mi smrtnici nismo mormonske majke (bez uvrede ikome) koje se mogu posvetiti svojim prekrasnim blogovima, nego moraju odraditi šihtu od osam i kusur sati, a tek onda se posvetiti svom blogu  i diy stvarima s Pinteresta, raspodjela snaga nije uravnotežena.

I prije nego itko grakne da postoje one koje mogu sve, želim reći kako je to u redu.

U redu je biti nesavršen i željeti nešto bolje, ali i dalje biti svjestan svojih mogućnosti. U redu je imati preslikani stan iz kataloga Lesnine, ako je to ono što nam se sviđa. U redu je staviti IKEA ormarić bez ijedne dorade, jer nemamo vremena kupovati ručkice po buvljacima i brusiti ga, pa bojati sedam puta. U redu je jesti ih skroz bezveznih tanjura, ne biti arty-farty. 

 Prikladan životni prostor prema Pinterestu

Jer ako moram birati između magazinskog, ali ispraznog života koji se svodi na Pinove i instagramiranje istih i onog estetski neprivlačnijeg ali ispunjenijeg koji ne traži od mene da na svakom obroku vadim kameru van, da umjesto što se deprimiram neuspjelim diy projektom kupim gotovu stvar, da izbjegnem frustraciju -  neka tako i bude.

Pinterest je (kao i svaka druga mreža) ionako samo virtualan, a naši životi stvarni. 

Foto: Pinterest, Panoramio (svinjac)

3 komentara:

MaajaM kaže...

Vječito se pitam ovo kad uletim na Instagram... Sve same ištirkane bijele plahte sa šoljama kafe i savršeno razbacanim novinama, "this is how I woke up" fotkama, divnim predivnim ručkovima i iznenadnim poklonima momaka. YEAH RIGHT, Moja plahta je bijela i spavam na njoj pa se pogužva, kad ustanem ujutro izgledam k'o bijesna lisica i realno sumnjam da ima neki momak koji baš eto čita misli pa ode kupi ti baš taj ruž i baš tu nijansu bez da si mu prethodno natuknula. Odličan postić :)

Zuba kaže...

meni je Pinterest super, i nikad dosad mi nije palo na pamet da je kompetetivan i da budi neugodu u ljudima. nađem nešto lijepo, stavim si u mapu, podsjeti me što si i kako si mogu doma nešto slično napraviti, i to je uglavnom to. nikad nisam o njemu razmišljala u kontekstu emocija, niti sam se osjećala loše jer netko stavlja fotošopirane slike. to je samo internet, odem se opustiti, kad se opustim, odem dalje..nisam ni znala da može ovoliku reakciju izazvati. čula sam da pi*zde i na instagram, isto mi je malo nejasno. zar itko misli da netko cijeli svoj život posta po netu? pa nikom se ne sastoji život samo od lijepih sličica koje slika, ali razumijem da ljudi imaju volju postati lijepe dijelove života. što je u tom loše?

Doriana Gray kaže...

Ne znam, mene grozi takvo stvaranje slike i uvjeravanje da je sve baš tako. Ista stvar i s Instagramom. Samo prazna ljuštura.

DIY Pinterest failovi su priča za sebe :D

Objavi komentar

Pokreće Blogger.