ponedjeljak, 7. travnja 2014.

How I Met Your Mother rant

Za početak da odmah kažem, ovo će biti TL;DR rant post. (a koji moj nije? :D)
I ako niste pogledali finale i ne želite se spojlati, ne čitajte dalje.How I Met Your Mother mi je jedna od (naj)dražih humorističnih serija. Pratila sam ju skoro od samog početka, prva je koju sam ikad binge-watchala prvu sezonu da ju sustignem u redovnom terminu i neke epizode pogledala 654321 put (zahvaljujući našim televizijama i beskrajnim reprizama).


I još uvijek su fantastične.

Okej su meni i Prijatelji (više sam team Seinfeld), ali HIMYM ekipa mi je bila ipak koplje iznad Prijatelja, sve zahvaljujući genijalnoj ideji da su si scenaristi otprilike zacrtali radnju i epizodama ju polako zaokruživali, otkrivajući nam samo dio i s najavama i hintovima za buduće epizode. I milijun odličnih fora kroz više sezona, slapbet, web stranice, doppelgangeri, playbook, Robin Sparkles itd... nisu odmogli. <3

Inače obožavam flashbackove i flashforwarde. Obožavam. Nema mi ništa draže od loših perika, odjeće i mejkapa kad pokušavaju pomladiti i postariti likove. HIMYM su to radili odlično. (A Harry Potter najgore ikad :D sorry, Doriana)Također obožavam i nelinearnu radnju i twistove. Kojih ima napretek u HIMYM.
Uvijek su nas volili zajebavati, trolati, vrtiti radnju i šokirati i to je ono što ih je činilo posebnom serijom. I to što su mi svi likovi bili odlični. Da, čak i Ted. Znam da sam tu u manjini, ali meni je Ted jako drag, sav tako smušen, jadan i tragičan; i duhovit i zabavan. I uvijek sam navijala za njega i jedva čekala da konačno upozna tu ženu svog života i počne biti sretan. A najdraža mi je bila Robin. <3 Iz mnogo razloga, a ne samo jer sam se vidjela u nekim njenim odlukama i mušicama. Ma svi su mi super. <3
I naravno da sam kroz cijeli seriju imala svoje (glupe) teorije i očekivanja. Bila sam uvjerena da je Robin Majka, iako su nam izričito odmah u pilotu rekli da nije. Očekivala sam twist jer je kćer izgledala isto kao i ona. Ali istodobno sam uvijek navijala za Barneya i Robin. Uvijek. Bili su mi savršeni skupa i nitko sretniji od mene kad su nam najavljivali u pustim intervjuima vjenčanje i kad sam pomislila da su se scenaristi odmakli od početne ideje da Ted i Robin budu endgame.Tako da već sad u startu možete zamisliti moje stavove u vezi kraja. :D

SPOJLERI I RANT AHEAD!

Za one neupućene u kraj i voljne da si spojlaju, završilo je ovako:
Lily i Marshall su imali troje djece, a Marshall je postao Judge Fudge. Lily je bila majka, karijera oko koje su pizdili nekoliko sezona ipak očito na kraju nije bila toliko bitna.
Barney i Robin su se vjenčali i razveli nakon 3 godine jer Robin zbog svoje karijere nije imala vremena za Barneya, koji je nakon rastave napisao Playbook broj 2 i ponovno postao (ostarjeli) luzer koji lovi jedva punoljetne cure, da bi na kraju jednu i napumpao i shvatio da je kćer ljubav njegovog života i da mu je sada dužnost pičkarati sve te silne žene koje je prije lovio.
Robin je imala fantastičnu karijeru zbog koje je odjebala sve frendove (i ignorirala jadnog Barneya na silnim putovanjima na koje su išli) i bila potpuno sama dok nije nabavila 5 pasa.
Ted je upoznao Tracy, savršenu ženu svog života (presliku sebe) s kojom je proveo 10 divnih godina, ali su se vjenčali tek nakon 7 godina. I imali su dvoje djece. I onda je umrla.
I 6 godina nakon Ted je tražio dozvolu od svoje djece da dejta onu usamljenu crazy dog lady Robin.
Koju je u zadnjoj sceni otišao osvojiti blue french hornom.
The end.

Za potpuni šok dojam morate doživjeti taj nesretni, nespretni, potpuno amaterski edit u kojem nakon divnog kolaža sretnog braka saznamo da je Majka umrla, u sceni nakon vidimo zbilja prekrasno upoznavanje Majke i Teda,  i boom!
Ted: Kids, that is how I met your mother. (who died).
Kids: Meh, who gives a fuck, go date our Aunt Robin.


Okej, tekst nije bio doslovno takav, ali takav je bio dojam.

Osam godina smo čekali da vidimo Majku i onda još godinu dana da vidimo upoznavanje. Ukupno devet godina smo čekali taj trenutak i bio je savršen. Svakim Majčinim trenutkom zaljubljivali smo se sve više u nju i jebeno je užasno što minutu nakon što saznamo da je umrla, Ted odjuri za Robin. Da, Ted je imao 6 godina da ju preboli i krene dalje, ali mi nismo imali ni minutu.

Još užasnije mi je nakon svega toga reakcija djece iz prve scene pilota:

Ted: Kids, I'm gonna tell you an incredible story, the story of how I met your mother. 
Luke: Are we being punished for something?
Ted: No. 
Penny: Yeah, is this gonna take a while?
Ted: Yes.
(oboje rolajzaju)

To je doslovno. Ugh. Jer tako reagiraju djeca na priče o svojoj mrtvoj majci.

Autori/scenaristi su jebeno zasrali sa zadnjom sezonom i finalom. Užasno mi je žao što su zbog potrebe twista i šoka na kraju rastegnuli 22 epizode na vjenčanje koje su uništili u jednoj minuti, a kraj zbuksali na brzinu i strpali jednostavno previše toga u dvije epizode.
Ti isti autori koji su dosad pazili na svaki detalj i sitnicu i svu radnju pomno isplanirali i povezali su odlučili u zadnjoj epizodi posve ignorirati i izbrisati ikakav razvoj karaktera kroz zadnjih par sezona, a sve u korist (romantičnog) finala koje su si zacrtali prije 8 godina i koje bi možda odlično funkcioniralo prije 6 godina i da nismo pomno upoznali Majku koja je ispala baš savršena za Teda (i nas). I da nismo proveli par sezona gledajući Barneya i Robin kako su savršeni jedno za drugo (i nas), Barneya kako odrasta i Teda kako napokon odustaje od ideje da je Robin The one.

Znam, užasno je nezahvalno raditi finala serija jer nikad ne možeš zadovoljiti sve i nikad ne znaš koliko dugo će serija trajati pa je teško manevrirati radnjom. No tu su autori bili u prednosti jer su dobili jednu čitavu sezonu u kojoj su morali završiti priču i umjesto da naprave jedan logičan kraj kojeg želi i publika, a prema kojem je priča išla zadnjih nekoliko sezona, oni se nisu mogli maknuti od zacrtanog kraja i pustiti seriju da živi svoj život i ide u onom smjeru gdje se likovi i priča razvijaju i dobije svoj prirodan kraj, nego su je nasilno i potpuno neprirodno resetirali na klišej najvećeg razmjera.


Da, imali smo kroz sve sezone hintove da Ted i dalje želi Robin. Ali oni nikad nisu funkcionirali dobro kao par i to se poprilično puno puta naglasilo u cijeloj seriji.

Gledali smo cijelu sezonu vjenčanja Barneya i Robin koji su uporno rješavali svaku trzavicu i dokazivali si da su savršeni jedno za drugo, da bi se to promijenilo doslovno u nekoliko scena i sekundi. We got divorced.
Jer Barney nije imao wifi i osjećao se zapostavljenim na svim tim silnim putovanjima na koje su išli i odjednom mu taj lifestyle nije bio privlačan i vratio se na Barneya otprije 12 godina.

Robin je iz vedra neba napokon shvatila da je Ted Taj i čekala ga godinama (desetljećima), maknula se iz života svojih najboljih prijatelja jer ih nije mogla gledati sretne, da bi se ušuljala u Tedov život čim je majka umrla i da bi mu na kraju bila izbor broj dva, nakon savršene Tracy.

Zbog Robin i Barneya sam zapravo i najviše ljuta. Čak i ne toliko zbog njihovog braka koliko zbog potpunog uništavanja karaktera. Nju su potpuno izolirali i napravili sebičnom karijeristicom koja je zbog dva bivša posve otkantala i najbolju prijateljicu. S tim istim bivšima je prije, nakon prekida mogla funkcionirati u društvu, ali u finalu odjednom ne može. Njega su sveli na ultimativnog luzera koji je bio kul ženskar s 30, ali s 40 je to jednostavno tužno. I sav napredak u karakteru kojeg je Barney zbilja imao najviše u seriji su potpuno ignorirali i izbrisali.

A ovo što je Majka rekla Tedu:
Tracy: I just worry about you. I don't want you to be the guy who lives in his stories. Life only moves forward.

Ted! Budalo! Naprijed ne znači nazad desetljećima da budeš sa starom ljubavi s kojom nikad nisi bio kompatibilan i nikad nije funkcioniralo!


Ima jedna (savršena) serija koja je na kraju posegnula za sličnom premisom bitter sweet finala uz šokantno  brisanje napretka karaktera i vraćanje na scene iz pilota. Ali oni su to obavili fantastično. Chuck, naravno. <3

No dobro, da ne bude sve toliko crno, ipak su HIMYM dio finala (sezone) odradili fantastično, sve su zaokružili, na sva pitanja odgovorili (osim ananasa koje će navodno biti na DVD izdanju) i doveli mnoštvo starih likova.

I zbilja lijepo prikazali da je Ted Evelyn Mosby stvarno volio Tracy.

Moj idealan kraj:
Jednostavno je. Ted&Tracy, Barney&Robin i Marshall&Lily sjede ko starčeki na trijemu kuće i druže se, sretni, i dalje super frendovi, ultimativni hepi end.

Ako su već inzistirali na ovakvoj priči kakvu su nam dali, bilo bi mi ok da su pola sezone potrošili na vjenčanje, a pola na sve nakon i pokazali kako se Ted nosio s tugovanjem i kako se Robin polako vratila u njegov život. I da nas nisu uvjeravali da Ted i Robin nisu jedno za drugo, a Robin i Barney jesu.

Ili da su (ako su već morali Robin uvaliti odgajanje tuđe djece), na kraju pomirili nju i Barneya jer me nitko nikad neće uvjeriti da nisu savršeni jedno za drugo.

A ako je zadnja scena morala biti s tim prokletim blue frenč hornom, bilo bi bolje da su i Marshall i Lily i Ted i Barney pozvonili Robin s tim i s par boca vina, jer se nisu vidjeli predugo i to ne može tako.


Ma zapravo, sad kad je prošlo tjedan dana i prošla sam kroz sve faze tugovanja, tj. kako je (najbolja ikad) Leslie iz Parks&Rec to fino obuhvatila: "I've processed all my feelings and I've gone through the five stages of grief. Denial, anger, Internet commenting, cat adoption, African dance, cat returning to the adoption place, watching all the episodes of Murphy Brown and not giving a flying fart."..., mogu prihvatiti i ovaj kraj koji smo dobili, samo mislim da su likovi (i glumci) zaslužili bolji kraj (i život). I jednostavno ne mogu oprostiti  potpuno loš i amaterski zbrljavi traljavi edit zadnje epizode.


No dobro, gledat ću to tako da su autori ciljali na to da nam pokažu da u životu ništa nije savršeno, nego je život (kao i edit finala) neuredan i traljav, naizgled savršeni parovi se razvode, prijateljstva pucaju, prave ljubavi umiru i možda se ponekad stare ljubavi vrate u život.
Istina. Tajming zadnjih scena je bio zbilja usran. :D

Sada mi ostaje mnogo fantastičnih epizoda za koje ne znam kako ću ih ponovno gledati kad znam gdje vode, mnoštvo zbilja odličnih trenutaka, fora, likova i jedna zbilja preduga sezona i finale koje ostavlja pomalo gorak okus i dojam na cijelu seriju. Koju i dalje obožavam, budimo realni. :D
I naravno da sam proplakala skoro cijelo finale, oba puta. No dobro, to je i do mene, proplakala sam i svaki put kad sam pomislila da ću uskoro morati gledati zadnju epizodu, dok sam tražila titlove, nekoliko puta u epizodama prije i čitajući raznorazne članke. :D

Pa sad How I Met Your StepMother (i Dextera) dodajem Krajevima serija koji su mi uništili život. (dobro sam predvidjela u tom postu da će mi eventualno uništiti život)
I pročitala sam kod nekog na netu da ima ljestvicu za finala, gdje je (1) Dexter, a (10) Six Feet Under. Potpuno se slažem i dajem HIMYM jednu solidnu trojku jer ih volim. S boljim editom bila bi osmica.
I razmišljam kako barem nije gore od Dextera. Nikad ništa neće biti gore od Dextera.

I ajde, barem je pjesma na kraju apsolutno prekrasno savršena i pomogla je da kraj bude prihvatljiviji.
Da vas čujem.izvori: yellow umbrella, 500, robin sparkles, marshmallow, m&b, robney suicide, that's a lie, i'm done, slap, mistake, ted&tracy, marshall swooning, do not touch, robney, prayer five, timing, tina mean girls.

Broj komentara: 16:

Girly kaže...

bravo, odlično si sročila sve što ja nikad ne bih mogla. bullshit je da su ted i robin jedno za dugo jer nikako nisu, imali su jedan period i on je apsolutno prošao. usrali su ga debelo. ja se ne slažem čak ni za muziku, bila je loša i neinspirativna. B je rekao pjesmu koja bi bila fantastična, pustio mi ju je nakon i onda sam cmoljila, a na kraj nisam. užasno razočaranje. https://www.youtube.com/watch?v=cMFWFhTFohk
samo čitajući sada ovo sam popizdila opet.

doriana gray kaže...

Sad kad razmišljam nakon tjedan dana - sve je kako je trebalo biti. Ted je šupendara za robin. Jedino mi je žao što nisu stavili kako ga ostavlja... OPET:

Sad ozbiljno - slažem se

Mare kaže...

Potpis na sve! Totalno razočaranje nakon 9 godina, zadnja sezona je ionako bila usrana (ono kad cijelu epizodu pjevaju wtf?!). Mislim da nikad nisam bila ovoliko pod dojmom nakon kraja neke serije (lošim naravno). Posrali su 9 godina razvijanja likova u 40 minuta zato jer su kraj snimili kad su snimali 1. ili 2. sezonu. Kužim da su htjeli potoić WOW efekt, ali totalno u krivom smjeru. B&R se natežu cijelu 8. sezonu, on čuda napravi da bude s njom, promijeni se bla bla, cijela 9. sezona je njihovo vjenčanje (ono daj pa epizoda prije finala je samo vjenčanje i svi happy). Ted&Robin mi nikad nisu sjeli skupa, a scenarisi su ovim od nje napravili još veću umišljenu kučku, a od njega još veću plačipičku nego šta je bio sve ove godine. Nemam volje ni gledat ponovno seriju kad znam kako blesavo završava! Isprike na psovanju, al ne mogu se suzdržat. (ne komentiram često, al stalno čitam i na ovo sam morala reagirat) UH!

Mare kaže...

Btw. ima nade bar za DVD http://www.contactmusic.com/article/how-i-met-your-mother-finale-backlash-petition-alternate-ending_4141007

Anonimno kaže...

Jedina serija koju sam gledala od prve do zadnje epizode i sezone.Realno HIMYM je bila gledljiva do pol pete sezone poslje su ga bas razvlacili i razrijedili pa sam ju gledala onak i zbog neke navike.Najbolji dio je sa Robin koju na kraju prikazu ko luzerku sa bljak frizurom i pet pasa svih rasa.Nisam nikad gledala Dextera ni Six feet ni B.Bed ni T.Detective ni Game of Thrones i bunch of drugih sad necu jos ni bolje...

Dee kaže...

@Girly, sorry što si popizdila. :D I ja sam pisajući. :D
Šteta što ti se pjesma ne sviđa, meni je apsolutno idealna, u njihovom stilu, kao pisana za seriju. Volim ja i Band of Horses, ali nije mi za HIMYM. Na forumu su spomenuli i Slow Show od The National koja je fenomenalna, ali ne bi ni nju. Heaven mi je taman.

@Doriana, ipak je Robin ispala šupendara. :D

@Mare, nemoj se suzdržavati, samo ti psuj, lakše je kad se iskale frustracije negdje na netu. :D
Što se tiče alternativnog kraja na DVDu, štajaznam, imam filing da je to samo damage control, jer nisu bili spremni na toliku negativnu reakciju. Šuška se da je snimljeno i ekstra 18 minuta koje bi se trebale naći na DVDU.
A zanimljivo mi je da je Josh (Ted) navodno par puta pitao autore da promijene kraj. A i cijeli cast izgleda nezadovoljno i suzdržano u intervjuima, iako su vjerojatno vezani ugovorom da kažu da je super. :D

@Anonimka, nemoj mi tako za Robin. :'(
Što se tiče ovih drugih serija, Dextera više ne bi preporučila ni najgorem neprijatelju. :D A prve 4 sezone su baš fenomenalne, s najboljim ikad krajem u 4. sezoni. Od onog što se dogodilo nakon, a pogotovo u zadnjoj sezoni i epizodi još uvijek imam PTSP. Ostale serije su super, minus Game of Thrones za koju ću ostati suzdržana dok ne vidim kako će se izvući iz sranja s manjkom knjiga. :D


I još jedna stvar koju zaboravih napisati u postu. Apsolutno mi se ne sviđa kako su hendlali ženski dio likova i napravili tako da ispada da žena može imati ili obitelj/prijatelje ili karijeru, ne može oboje. Lily i Tracy su sveli na majke i kućanice, a Robin na usamljenu karijeristicu bez ikoga. Pizdarija!

Mare kaže...

O daaa, o cijelom Lillyonm velikom poslu u Italiji nismo više saznali ništa -.-

Anonimno kaže...

tl;dr

Lendoxia kaže...

ja nisam nikad bila toliko vezana za HIMYM ali mi je bila draga serija, krajem su fakat unistili puno toga i potpuno se slazem s napisanim :(

Anonimno kaže...

svaka čast za ovaj osvrt :D
totalno nelogičan i užasan završetak.. Ted nakon toliko godina zacopan u Robin,.,,
lik Barney-a su izgrađivali godinama, i kad napokon milslimo da je odrastao i iživio se, on se vrati na početak
Robin ne želim ni komentirati :/
jedina svjetla točka su mi nekako Lily i Marshal, iako je ona odustala od svoje karijere to mi je nekako logično, jer su dobili troje dijece i on je postao sudac

Unknown kaže...

Ne mogu se više složiti nego što se slažem!!! I pokušala sam si to predočiti kao life's not perfect,shit happens, ali NE MOŽE! Ovo nije nikad bila serija koja nam je pokazivala da život nije savršen, ovo je bila humoristična serija koju sam obožavala (prve 4 sezone su legendarne), koja je imala predobre šale (sve ono što si nabrojala, slapsgiving nešto najbolje ikad!), Lilly i Robin su se uvijek super oblačile, sve sam likove obožavala (jadan Blitz :D), i stvarno su me razočarali! Ne mogu se u zadnjoj epizodi predomisliti i reći " a ne, mi ipak nećemo snimati humorističnu laganu seriju, nego ćemo napraviti od nje životnu pouku". MARŠ! Tako je, na kraju je trebao biti porch i oni svi kako sjede i super su!

Dee kaže...

@Mare, kad očito nije više bilo bitno. :rolajz:

@Anonimus, ae. :D

@Lendoxia, barem ti je onda malo lakše. :D

@makeupandother, da, jedino Lily i Marshalla nisu sjebali, čudo jedno da su barem njih ostavili na miru. :D Osim što su Lily oduzeli frendicu. :/

@Josipa GG, da su barem napravili neku bolju životnu poruku od "Vrati se u pedesetima bivšoj s kojom nikad nije funkcioniralo". :facepalm: :D

Anonimno kaže...

Sranje od kraja za sranje od serije. Mislim da sam rijetko kada imala prilike vidjeti nešto tako dosadno. Pokušaji humora su naprosto primitivni i otužni, likovi otrcani i teški klišej. Stvarno mi nije jasno kako je netko 8 godina mogao gledati taj šrot. Ima nešto bolesno u tome da otac priča djeci kako je upoznao njihovu majku i usput izreda tko se s kim štemao, kada, kako i koliko. Užas žešći. Skoro kao plitki i pitki Friends.

Dee kaže...

Takve osjećaje ja imam za Two and a half men i The Big Bang Theory. :D

The Polish Rainbow kaže...

tako mi je drago što sam naletila na ovaj post, jer sma i ja rantala o kraju serije. uopće nemam pozitivno mišljenje o tedu, mislim da je prvoklasni kreten, i uvjerena sam da nikada nije volio 'majku'. a robin njega sigurno ne voli, njih dvoje su očajan par, i uvijek su bili strašno nesretni. ugh, koliko je vremena prošlo, a još se ne mogu pomiriti s glupim načinom na koji je serija završila.

Dee kaže...

I feel you. :D

Objavi komentar

Pokreće Blogger.