utorak, 11. veljače 2014.

Movie review: Frozen (2013)

Sinoć sam ovako jadna. Čemerna, šmrkava i kašljava imala snage samo da pogledam nešto što ne zahtjeva veliku mentalnu angažiranost, pa je odabir pao na 'Frozen'. Post je pun spojlera.

Evo trailer


A evo i plakat.

Iako sam čula mnogo toga lijepoga, a i mnogo toga ružnoga o ovom crtiću, moram priznati da me oduševio.

Priča govori o dvije sestre Elsi i Anni koje su princeze u nekom skandinavskom kraljevstvu. Dok je Anna obična, šlampava i lako dopadljiva, Elsa ima moć stvaranja leda i zime, moć koju tek treba naučiti kontrolirati. Igrom slučaja sestru pogodi svojim moćima i pritom je ozlijedi. I tu dolazi prevratnica broj 1 koju niste vidjeli u Disney crtanima.


Roditelji reagiraju na potpuno neprimjeren način, odvajaju Elsu od sestre, forsiraju je da nauči kontrolirati moći, što joj usađuje još veći strah i smanjuje moć kontrole. Pritisak je toliki da čak i nakon smrti roditelja, Elsa ostaje isfrustrirana činjenicom da moći ne može kontrolirati te da su one nešto što mora skrivati i čega se treba sramiti.

Anna uporno pokušava doprijeti do sestre koja život provodi zatvorena u sobi. Sve do dana kada je okrune i dvor bude otvoren za svekoliko pučanstvo. Anna na zabavi upoznaje Hansa, zgodnog princa u kojeg se odmah zaljubi i zaruči se s njim. Tu dolazimo do obrata broj 2 – Elsa govori sestri da nema njen blagoslov. Priznajte da je to neobično, jer Disney desetljećima vješto prihvaća brakove 'na prvu'.

Sestre se posvađaju, Elsa odlazi na planinu otkrivajući svima svoje moći. U očima svojih podanika, ona je čudovište. Na vrhu planine izrađuje ledeni dvorac i pjeva kako je napokon slobodna. Ključni trenutak broj 3 – dosad su outcastovi bili užasno isfrustrirani činjenicom da nisu dio mainstreama, ali Elsa uživa u činjenici da može biti ono što jest. Čak i ako to znači da je sama. Ona sada ima moć i smije je koristiti – radi ono što se i izvan Disney scenarija ženama ponekad zamjera. Izgleda bolje, sretnije, ali i zadovoljnije.

U ovom crtiću se prvi puta vidi gay obitelj. Zaokret broj 4.

Polemizira se i pojam prave ljubavi. Dok je dosad u Disneyu to značilo princ + princeza, sada znači dvije princeze, dvije sestre i sestrinsku ljubav. Što je morate priznati lijep odmak od scenarija koji glasi 'cura je u nevolji, spasi je princ, zlikovac provocira, princ riješi zlikovca, par se vjenča'. Isto tako odbacuje prvu ljubav kao ultimativnu i daje šansu drugoj. Bez svadbe na kraju.

Ovo je ujedno film u kojem žena dozvoljava da je muškarac obmane, ali ne i da je uništi do kraja. Čak i Anna pokazuje dominantniji karakter nego što je to uobičajeno za Disney crtiće, naređujući Kristoffu što, kad kako i gdje. Znam, znam, znam, dozu jogunastog karaktera dalo se naslutiti i kod Belle, Jasmine, Meride i Mulan, ali mislim kako je ovo na jednoj višoj razini. One ne mijenjaju ni sebe ni muškarce koji ih okružuju, ne boje se zaljubiti na prvu, ali ni odljubiti, otkriti pravu sebe i sl. Ali sestrinska ljubav kao pojam prave ljubavi je ono što me najviše oduševilo u ovom crtiću. Napokon da netko shvati i da braća i sestre nisu uvijek neprijatelji, nego i saveznici.

Sad odoh malo šmrkavo cmoljiti dok gledamo najbolji Disney song od zauvijek :v

Broj komentara: 6:

Jelena kaže...

Moram priznati Disney se popravlja u zadnje vrijeme..Ovim crtićem sam oduševljena,pogledala sam ga dva puta. :nevergoingtogrowup:
I 'Let it go' mi je odlična pjesma,iako je by Demi Lovato :)

Sara kaže...

Zbog svih tih prevratnica mi je film toliko dobar, najbolji do sada :D

Anonimno kaže...

Najveca misterija je sto Kristen Bell zna da pjeva

doriana gray kaže...

@jelena i sara drago mi je da nisam jedina

@anonimno nisam ni obraćala pažnju na to tko daje glasove

Snow kaže...

Joj, meni je ovaj crtani super. Vodila sam u kino malu sestru da ga gleda, a na kraju sam se ja odusevila vise od nje. Meni je jedan od najboljih Diznijevih. I super mi je Olaf, ima tako smjesan glas u hr sinhronizaciji i vise mi se svidja od amer. originala.

smakira kaže...

ja sam ga baš danas pogledala, i ne znam, stvarno me se nije dojmio. slažem se sa svim ovim u recenziji, sve su to noviteti za Disneyja, i sviđaju mi se svi ti obrati, pogotovo onaj najbitniji - da prava ljubav može doći i u obliku sestrinske, al mi to sve nkako isforsirano ispalo i nije mi uopće legao film.. izgledalo mi je kao da su napisali klasičnu Disney priču i onda uzeli te neke stvari i sam oih obrnuli :(

i kad ga gledam u cjelini, brzo mi je prošao, ali mi je čudan, nema mi duha i nije mi bio prirodan (kao primjerice Brave), nego mi baš djeluje praznjikavo skroz uz Olafa, Svena i Kristoffa koji se takvi klišejasti još manje uklapaju u takvu isforsiranu priču..

ne znam, baš mi je žao što je tako ispalo, baš sam bila nabrijana na njega jer sam čula dobre stvari, možda je tu i bio problem, da sam previše očekivala :(

Objavi komentar

Pokreće Blogger.