srijeda, 26. veljače 2014.

Movie review: Dallas Buyers Club (2013)

Sinoć sam bila na premijeri filma 'Dallas Buyers Club', čime polako privodim kraju Oscarovsku reviju meni zanimljivih filmova. Slijedi spojlerističan post i totalno amaterska recenzija.

Za početak trailer:


Film je najavljivan kao jedan od favorita za ovogodišnje Oscare. Možemo mi tu plakati i pričati kako Oscari nisu što su nekad bili, kako se krade, oprašta i nadoknađuje, ali budimo realni, ako jedan Hitchcock i Kubrick nisu dobili Oscara za režiju dok su bili živi, to nam samo govori kako je povijest Oscara zapravo uvijek bila takva.


No, pređimo na film. Matthew McConaughey glumi Rona Woodroofa, teksaškog električara i rodeo jahača koji radi ono za što mislimo da Teksašani rade: pije, puši, tulumari, seksa se, a pretpostavljam da povremeno i roštilja. I ima pušku, kao i svi u Teksasu. Rekli bi - seljačina.

Ron ima i AIDS, bolest koja se te davne 1985. vezala uz homoseksualce i bila potpuna nepoznanica. On samim time postaje stigmatiziran u jednoj sredini kao što je Teksas (ili sasvim lako Hrvatska) i to ne samo od strane prijatelja i susjeda, nego čak i medicinskog osoblja (koje na početku nosi maske, bez da je u fizičkom doticaju s njim). Užasno želi dobiti novi testni lijek, ali ga ne može dobiti.


Dok boravi u bolnici, Ron susreće transvestita Rayona koji je na probnom lijeku, a dozu dijeli s prijateljem. Glavni junak nabavi lijek na crno, a kasnije odlazi i kod meksičkog liječnika koji mu nudi sasvim drugačiju alternativu te kreće u dilanje lijekova oboljelima.


Slijedi uloga Jareda Leta koji je zablistao u ulozi transvestita i mislim kako svakako nadmašuje Jonaha Hilla u 'Vuku'. Njegova ženstvenost jednostavno pršti iz svake scene, a što se tiče Oscara - zamjeraju što je nominiran za glavnu mušku ulogu iako se lik zapravo osjeća kao žensko. Zanimljivo kako se takva pitanja nisu povlačila kada je Felicity Hoffman bila nominirana za Transamericu. No, dobro. Čini mi se kako njegov lik nije dovoljno razrađen, tu je da popuni prazninu i ne mogu se otarasiti dojma da je tu uslijed cijelog lobiranja za gay brakove - iskoristimo trenutak!

Ostali likovi su neprimjetni, uključujući Jennifer Garner. Pojedine teorije su mi povuci-potegni, ali u načelu se slažem da smrtno oboljela osoba ima pravo testirati što želi ako joj to daje nadu da će preživjeti.


Problem ovog filma meni osobno je što je Matthew McConaughey zapravo Matthew McConaughey. Toliko dominira filmom i likom da sam morala guglati kako se čovjek zove, iako sam film gledala prije manje od 24 sata. Dobro ili loše? Ne znam, ali Akademija voli transformacije, stoga mislim da ima šanse. Ili on ili Leto, koji imho to više zaslužuje.

Film je kvalitetan i dobar. Nemojte krivo shvatiti, ali ipak sam se na trnutke pitala koliko je vremena prošlo i hoće li uskoro kraj. Jesam li nestrpljiva? Nisam, jer ljubim duge filmove, ali ova drama iako dobra neće postati kultna. Previše takvih je prošetalo kinima (i pobijedilo na Oscarima) dosad.

4 komentara:

Anonimno kaže...

Meni je film dobar, MM mi je uvijek bio bezveze glumac dok ga nisam vidjela u ovom filmu. J.Leto me se jako dojmio,svaka mu čast. Ako budeš u prilici pogledaj seriju True detective( ide na HBO),također glumi MM i onako je baš na nivou. :)

hejterica kaže...

Meni su Vuk s Wall streeta i ovaj Dallas favoriti za Oscara, fakat sam uživala u oba. U prvom su mi odlični i Leo (kojeg btw baš ne ljubim) i Jonah (obožavam!) i Margot (girl crush <3), u Dallasu je MM rasturio (ne volim ga naročito kao glumca), Jaredova uloga mi je antipatična (a njega lajkam još od my so called life), a Jenniferka bezlična kao i uvijek...

Zaključak, najdraži filmovi su mi oni bazirani na istinitim pričama!

Anonimno kaže...

Film je odličan, a Jared Leto je jednostavno nadmašio sam sebe.

Snow kaže...

Nisam gledala film, al mi je na rasporedu za vikend. Obicno pred Oskare pogledam sve, da sam u toku. :-)
MM mi je uvijek bio onako simpatican, a jos mi je drazi od kako je pocela serija True Detective ( preporucujem ako vec mozda i ne gledas ).
Zanima me da pogledam i zbog Jaredove uloge i kako se transformise.
Jonah Hill me nije odusevio u Vuku, ali film kao film me dobro zabavio ( ako ne ulazim preduboko ),a Leo je bio sjajan. :-)

Objavi komentar

Pokreće Blogger.