subota, 22. veljače 2014.

čitam: Jako glasno i nevjerojatno blizu.

Jako glasno i nevjerojatno blizu (Extremely Loud and Incredibly Close) roman je Jonathana Safrana Foera koji je kod nas izašao 2012. godine u izdanju Algoritma.


Priča prati devetogodišnjeg Oskara Schella koji, dvije godine nakon što mu je otac poginuo u terorističkom napadu 9/11, u plavoj vazi u njegovom ormaru nalazi ključ za kojeg je siguran da je dio posljednje očeve zagonetke. Oskar je odlučan u namjeri da zagonetku razriješi, a to će učiniti samo ako otkrije koju od 162 milijuna mogućih brava u New Yorku očev ključ otvara.

Tako počinje misija koja je Oskara, amaterskog izumitelja, dizajnera nakita, astrofizičara, glazbenika i pacifista, dječaka nezaustavljive znatiželje, nevjerojatno pronicava uma i bujne mašte, odvela uzduž i poprijeko najzanimljivijeg grada na svijetu i uvela u kaotične živote njegovih prijatelja, rođaka, pa i potpunih neznanaca. U svojoj će pustolovini Oskarove čizme još više otežati, zaradit će nekoliko ožiljaka i približiti se srcu obiteljske tajne koja se proteže gotovo pola stoljeća u prošlost. No, hoće li ga to približiti ili udaljiti od izgubljenog oca?

Osim rješenja misterija brave ovaj prekrasni roman otkrit će što je Oskarov otac ostavio na sekretarici u posljednjem pozivu kući, tko je tajanstevni podstanar Oskarove bake (i postoji li), upoznat će vas sa simpatičnim g. Blackom s kata i uvesti duboko u Oskarov živopisni, kaotični, ali zreli svijet.

Poseno mi se svidjela kompozicija romana gdje se tek na kraju iz razlomljenih i kaotičnih djelova složi kompletna priča, koja je jasna samo čitatelju. Prekrasan mi je i vizualni aspekt koji prati priču izrescima, fotografijama, kaosom i onih posebnih zadnjih 10-ak stranica obrnutog pada.

Jako glasno i nevjerojatno blizu je strašno tužana, ali jako topla i lijepa priča. Prigovorili su joj odstupanje od klasične forme romana, ali meni se taj maštoviti odmak posebno svidio. Volim eksperiment i bojanje van rubova, pogotovo kad je ovako uspješno.

Nakon romana, preporučam i film, jednako tužan, kaotičan i quirky.

 
Čitali, gledali? Dojmovi?

2 komentara:

Lendoxia kaže...

Nisam, ali nakon sto procitam Austera kojeg sam krenula citat bacam se na to pa podijelim dojmove :)

Anonimno kaže...

Pogledajte i film "Everything is Illuminated" po njegovom romanu, nećete požaliti.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.