utorak, 17. prosinca 2013.

Zašto volim 'Najluđi Božić'?

Nastavljam u revijalnom tonu božićnih filmova. Sada je na redu 'Najluđi Božić' s Chevy Chaseom iz 1989. koji savršeno prikazuje očaj koji doživite kad se sva familija skupi na tih par dana.


Ono što je genijalno je što uz Chevya Chasea i Beverly D'Angelo, glumi sva hrpa glumaca, npr mali Leonard iz BBT, Elaine iz Seinfelda, Doris Roberts, Juliette Lewis u ulozi nadrkane tinejdžerke koja joj divno pristaje, Marie iz 'Raymonda' glumi ono što najbolje zna... Ma divno nešto.


Priča započinje već tradicionalnom scenom odlaska u šumu po drvce. Meni je to fascinantno, jer ne znam zašto bi itko išao u šumu po drvo, kad ga može kupiti na parkingu pored Konzuma ili pak, što je još bolje, kupiti umjetni pa ga okititi 1.12. kao što činim ja.

Onda su tu i susjedi, Elaine i njen faker, kojima je Božić prekoma, oni bi sve fensi-šmensi i na kraju završe... kako završe.


Obožavam scenu kad Chevy ostane na tavanu i gleda stare kazete. I onu kad stara šizi i puši u kuhinji od muke (vidim se tu negdje).Naganjanje vjeverice i zapakirana mačka su već antologijske scene.

A sad, zašto zapravo volim ovaj film?

Jer govori o Božiću u obitelji. Kad smo, nakon prvih nekoliko minuta euforije spremni sjesti na vlak za Nedođiju i nikad se ne vratiti.


"Ajde, ajde uđite! Eto malo smo uredili... srać, srać, srać... a kad ćete se vjenčat/diplomirat/razvest/umrijet/rodit/okotiti..." - nema osobe koja ne čuje bar nešto od ovoga. Dakako, tu su i uvijek popularne 'Ma jesil' se ti malo udebljala' i 'Kako je na poslu?'. Znam da je zadnje pitanje zbog kulture, ali fakat - Božić je - ostavi moje radno mjesto, paaaaaa.... tamo gdje mu je mjesto.


Ali isto tako, ima nešto duboko emotivno u onoj sceni kad se Clarku ne upale lampice. I kad mala djevojčica kaže kako Djed Mraz nju neće pronaći jer ima kuću na kotačima, a tu je i naravno ludi rođak koji te sramoti pred cijelim susjedstvom.


Sve one neugodne stvari zbog kojih se ponekad sramiš vlastite obitelji. A onda te iznenade i kidnapiraju ti šefa, jer kažeš da ti je to jedina želja. Jer bez obzira na sve, oni žele da si sretan, čak i ako to znači da će prekršiti zakon.

Volite li i vi ovaj film?


2 komentara:

Unknown kaže...

Da li ga volim?????Obozavam ga,potpisujem sve sto si rekla...I svake ga godine gledam i smijem se ko da ga gledam prvi put!!!A i inace volim sve komedije sa Chevy Chaseom.

hejterica kaže...

nisam ga nikad gledala (shame on me!), ali mislim da će se naći na repertoaru!

Objavi komentar

Pokreće Blogger.