utorak, 10. prosinca 2013.

Movie review: Only lovers left alive (2013)

Prošli tjedan sam dobila pozivnicu za premijeru ovog filma Jima Jarmuscha.

Uz svo dužno poštovanje gospodinu Jarmuschu, nisam pretjerani fan i više volim neke druge redatelje. No, dobro. Nije da nisam neke filmove gasila i palila prije nego sam ih do kraja pogledala. Ponekad sam čak ostala fascinirana. U većini slučajeva nisam.


Evo trailer, ako ne znate o čemu se radi...
Atmosferičan, poseban, spor – kad pročitam takve komentare na netu najradije ne bi ni gledala. Film. Možda sam ovoga puta ipak povukla dovoljno dobar potez što sam ga ipak pogledala.

Dakle Tilda Swinton glumi vampiricu Eve. Tj. zapravo glumi Tildu Swinton. Ali o tome nećemo jer ću ja ispasti glupa seljača koja ne razumije. Problem je što kad gledate Eve, vi i dalje vidite Tildu, onako lijepu, vanzemaljsku, opičenu i ludastu. I u filmu vas nije briga za Eve, više-manje gledate Tildu Swinton. Sasvim razumljivo.


Ono što je još razumljivije je da gledate u Toma Hiddlestona aka Lokija. Uopće vas nije briga što će biti s Lokijem, pardon Adamom. Ništa neobično, jer ovaj Lestat 21. stoljeća nije tu da bismo ga pamtili nego gledali. Zato ga i glumi Tom Hiddleston. Adam je zaljubljenik u glazbu, ali netko tko poput mladog Werthera nosi probleme i bol cijelog svijeta na plećima.


Ok, to je bila moja mala uvertira, prije nego se ubacim u analizu ostatka filma.

Osim što se radi o filmu u kojem ne osjećate pretjerano emotivnu povezanost s likovima, radi se o filmu prekrasnog mirnog ritma s fotografijom koja oduzima dah. Već nakon uvodne sekvence jasno je što vas čeka. Ovaj film ne iznenađuje, ali, iako se trudi, i dalje upada u zamku mnogih vampirskih filmova. 'Only lovers left alive' ne bih nazvala tipičnim, ali ni netipičnim vampirskim filmom. On koketira s poimanjem i prikazuje vampire gotovo kao normalan par. Koji zna sve latinske izraze za sve biljke i životinje, proizvodi struju na alternativan način, koji su se družili s povijesnim ličnostima – vidite sličnost? Zar je tako nemoguće da nekoga nije briga za Bacha, Einsteina ili nekog trećeg? Da ovog trenutka postanem besmrtna iskreno sumnjam da bi postala nevjerojatno zainteresirana za recimo, brodogradnju. Sumnjam da bi htjela znati sve o parnoj turbini.

Zato imamo Avu kojoj ime jako dobro pristaje. Vampirska verzija Ave Karabatić. Skoro.

Mislim, čovjek bi pomislio da su se tako pametni sjetili koristiti arganovo ulje s obzirom na šta im kosa liči... Tilda tebe gledam.


I tako ja sad sjedim tu i tipkam jer nisam sigurna što napisati. Negdje sam pročitala kako će ovaj film biti kultni 'midnight screening', ali iskreno – sumnjam. Nedostaje mu ona univerzalna privlačnost što se itekako osjetilo na izlazu iz kino dvorane. Dok su neki uzdisali, drugi su trljali krmeljave okice nakon dvosatnog sna.

Kao pozitivnu stvar želim istaknuti glazbu koja je genijalna i na koju planiram plesati na prvom treningu. Druga stvar je Tom/Loki/Adam. Ako ništa drugo, zbog njega će svako žensko ostati budno.


Dobar ili ne, jedva čekam fanfiction. Bit će to nasty shit :v

1 komentar:

Lendoxia kaže...

Ja inace nisam od vampriskih filmova, al me ovaj iz nekog razloga bas odusevio, jedan od najboljih filmova koji sam pogledala ove godine. Bas mi je lijepo sjeo i cast i vizuala i glazba, sve se lijepo poklopilo :)

Objavi komentar

Pokreće Blogger.