subota, 14. prosinca 2013.

5 stvari koje sam naučila iz putovanja.

1. Brini oko (stvarno) bitnog


Znate kako se doma često previše brinemo oko svakakvih pizdarija? Jesmo li ponijeli i treću kremu za ruke sa sobom i do kojeg stupnja nam je kosa speglana ili sfrčkana? 


Ne znam za vas, ali ja čim se maknem iz Zagreba hodam puno opuštenije i praktičnije obučena, a od materijalnih stvari pazim na putovnicu, novčanik, mobitel i slušalice. I ključeve, ako ih imam. I nikad mi se ništa nije dogodilo - osim što sam se možda dobro zabavila jer nisam imala 1001 brigu uključujući kad će mi točno najlonske spuznuti.

2. Stvari nisu bitne. Niti potrebne u tolikoj količini.

Morat ću jednom posvetiti post načinu na koji ja putujem. Mislim da će svaku fešn i bjuti blogericu među vama zgroziti činjenica da sam u stanju kozmetiku svesti na toniranu kremu za lice i maskaru, te uz hlače u kojima putujem ponijeti još jedne u koje ću se presvući (pogotovo ako je zima i roba je masivnija nego ljeti).


Uz sve to, nikad mi se nije dogodilo da mi je nešto falilo, da sam bila zmazana, pa čak ni underdressed. Ključ je pametno odabrati tih par komada koje ćete ponijeti. Prekrasno primjenjivo na ostatak života :)

3. Svijet je jednostavan. Kad uložiš truda.

Vrlo često mi se dogodi da zbog budget putovanja žrtvujem svoj komfor, pa presjedam 20 puta i noćim po hostelima do kojih se trebam snaći po gradu u kojem nikad prije nisam bila.


Moram vam reći jednu stvar. Da sam IKAD, ali IKAD u životu toliko sistematično pristupila nekom problemu koliko se sistematično spremim za tehnička putna pitanja, nemam pojma gdje bi mi bio kraj. Imam svoj fasciklić u kojem si isprintam mape, označim rute, doslovno ko idiot napravim bilješke gdje i kada ulazim na i silazim sa kojeg prijevoznog sredstva, sve karte držim na jednom mjestu, znam gdje i koliko love trebam promijeniti i gdje je najbolji tečaj...


Nikad mi se nije dogodilo da sam nešto ili nekoga ili sebe izgubila :) Možda to ima veze i sa idućim...

4. Budi pristojan i sve će biti OK. Vjerojatno i zabavno.

U slučaju zajeba ništa ti neće pomoći kao lokalac. A u slučaju pristupa lokalnim ljudima ništa ti neće pomoći kao pristojan i opušten pristup, možda koja riječ njihovog jezika i koja pohvala jela/pogleda/temperature mora ako za to ima vremena i prilike. 


Bahat s jedne i preplašen pristup s druge strane generalno rezultiraju time da ljudima ili ideš na živce ili te promatraju kao plijen kojeg će pošteno oderati. Mislim, ako si kod nas na moru oderat će te svakako, ali ako zapričaš čovjeka možda se bar na tren zaboravi pa ekšli uključi taksimetar ;)


Na stranu usluge, ali obično "Hej!" i small talk s osobom s kojom dijeliš hostel i kupe može se pretvoriti u jednu od zabavnijih priča putovanja. Zapravo, sigurno je da najbolje priče uvijek počnu zezancijom i cugom s nepoznatim ljudima na nepoznatim mjestima :D

5. Sposobna sam pobrinuti se za sebe (i nekoliko drugih ljudi)

Ovo je čisto moje, a odnosi se na činjenicu da sam se kombinacijom gore navedenog uspjela sama za sebe i druge isplanirati nekoliko putovanja, aranžirati i kupiti karte i smještaje, u komadu doći na odredište i vratiti se, upoznati hrpu interesantnih ljudi u pozitivnom kontekstu i ne sakupiti niti jednu lošu ili neugodnu priču putem.

(Zblurala sam stopala for your viewing pleasure :D)

Mislim da najveću ulogu u tome igraju dobro planiranje, otvorenost prema novim iskustvima i pozitivan pristup ljudima, ali s nekom dozom zdravog razuma, dobre procjene i ne pretjerivanja s alkoholom :D Nekako mi se čini da se većina života može svesti na to - još da i primjenim... ;)

Što su vas putovanja naučila?

2 komentara:

Lastavitza kaže...

Divne stvari si naučila, i moja iskustva su slična! Totalno osvježenje mi je ovaj post, nešto slabije sad čitam blogove ali si me iznova podsjetila zašto te toliko dugo volim i čitam :*

Lendoxia kaže...

Nazalost nisam putovala nigdje konkretno vec predugo nekako uvijek me financije sputavaju, valjda nisam toliko dobar planer ili mi jednostavno fali nekakav konkretan izvor prihoda pa bi bilo svega :D

Objavi komentar

Pokreće Blogger.