petak, 8. studenoga 2013.

Kako kupovati zavjese (vodič za debile kao što sam ja)

Selidba u vlastiti stan (bilo stvarno vlastiti, bilo iznajmljeni) je iskustvo koje povezuje par na toliko razina, širi vidike i čini vas sretnima…. EEEEEEEEEK :onaj zvuk iz kviza: Krivo!

Selidba i uređivanje vlastitog stana je nešto što je velika životna škola. Omjer cijene, kvalitete, dimenzija u stanu i vlastitog ukusa vam gotovo nikad neće ići u korist, a dodate li ukus partnera u kojem se odjednom probudio dizajner interijera pripremite se na plakanje u Lesnini na odjelu s kaučima. Been there done that.

No dosta o tome, ajmo malo o zavjesama.


One krpe nad prozorom, poznate i kao zavjese, se ne stvaraju magičnim putem. Njih treba kupiti. Vjerovali ili ne zavjese trebaju i karniše. To su vam ona sranja koja drže zavjesu. Ali to nije sve! Postoji više tipova karniša! Dakle, kad shvatite da trebate karnišu i dođete u omiljeni Bau-nešto, spremite se na hrpu detalja za koje niste znali da postoje.

Izmjerite sve dva puta, a ako treba i sedam.

Stavili ste karnišu i trebate kupiti zavjesu. Past ćete s dupeta minimalno tri puta.


1. ‘Ček kaj to fakat toliko košta?’ pad s dupeta koji se događa kad nazovete mamu i pitate kako i gdje se kupuju

2. Pad s dupeta kad ljubazni Egipćanin u salonu zavjesa pita imate li neki uži izbor materijala, a vi shvatite da se cijene kreću od 20 do 200 kn po metro, a ne znate zašto.

3. Pad s dupeta kad vas pita hoćete li traku ili falde.

Onda shvatite da taj tip, iako je Egipćanin, govori nekim polurazumljivim jezikom – zavjesanskim, jer pola uopće ne razumijete. Previše stranih riječi. Odlazite kući i krećete u mjerenje svojih prozora i balkonskih vrata.  Onda gora polovica mjeri još jednom. Onda vi još jednom. Vratite se do Egipćanina s mjerama, birate materijal za koji ne znate kako se zove, koliko košta, ali znate da se ne pegla, a on dok zapisuje mjere pita ‘Jeste sigurni za ovu širinu?’. Ako vas osoba koja pita zavjese pita jeste sigurni, radije nazovite doma i vidite još jednom, umjesto da se pravite pametni.


Mjerite sve barem sedam puta, a ako treba i deset.

Naravno, vi ste pametni i boli vas k za njegov glupi pogled. Dolazite doma i shvatite – da ste krivo mjerili!

Ok, zovete salon, ali nitko se ne javlja jer je već subota popodne, a u ponedjeljak su zavjese gotove. Onda u tišini osjetite napad religioznosti i molite se da sve bude ok.

Odete po zavjese, i Egipćanin vas pita ‘A jel trebate kukice, mislim, zbog stropne karniše?’. Kupujete kukice, ali onda saznajete da ima više veličina i da… nisu univerzalne! Čovjeku je toliko žao da kaže da dođete u salon po zamjenu, čak i ako otpakirate.


Doma ste, boli vas ona jedna mjera za koju niste zicer. Penjete se na stolicu. K. Stropovi od 270 traže ljestve. Uzimate ključ i idete u podrum kojeg vas je strah. Doma ste s ljestvama. Reorganizirate sobu i stavljate zavjesu u spavaćoj. Život je dobar.

Onda reorganizirate dnevnu. Stavljate jednom kratku. Onda shvatite da je prenaborana. Otpetljate mašnicu sa strane i razvlačite – neće. Ima čvorić, ali ga ne možete otpetljati. Skidate je. Otpetljate čvorić. Sad je super. Stavljate drugu, dugu zavjesu, onu tricky dimenzija. Izgleda savršeno! Ček, ček. Zovete mamu. Shvatite da je nešto čudno – ne valja kako izgleda na vanjskoj vodilici, a onda mama kaže da ide na srednju. Sve skinete i opet postavite. Šaljete mailom sliku zavjesa ljubavi svog života. Komentar je mlak jer to su ‘samo’ zavjese.

Onda odlučite iste te zavjese svezati oko vrata i ubiti se. To je ‘samo’ kupovina zavjesa.

Veliki pozdrav dvojici Egipćana (po slobodnoj procjeni), u salonu zavjesa Aladin, u blizini Črnomerca, križanje Kustošijanske i Ilice. Puni su savjeta i divni ljudi koji će vam objašnjavati unedogled ako imate i najmanje dileme. Pusa!

Broj komentara: 7:

Lana Č kaže...

Hahahaha :D Plakanje u Lesnini na odjelu s kaučima me pokopalo :D Mene to ubrzo čeka, već gledamo te proklete kauče, i naravno da se ni malo ne slažemo u vezi uređenja interijera :D Sve me strah kako će izgledat dok do zavjesa dođemo :D

Unknown kaže...

AHAHAHAHA zato ja uopste namam zavese u stanu. Nigde. I ne planiram da ih nabavim :D

doriana gray kaže...

Lana Č, znam tu bol. Mi smo kauč zanji kupili od namještaja.

SuperNova, mi imamo tako pozicioniran stan da moramo imati zavjese :(

shpeksyy kaže...

Mi smo u svadji oko kauca, a zavjese nas cekaju jer su trenutno jeftinija varijanta od roleta, vec mi se place :D a moj novopobudjeni dizajner interijera me vec bacio u ocaj par puta na neke ideje o prekrivalima prozora. strasnoooo

Unique Hrebina kaže...

imam i ja tih problema... na kraju sam kupila zavjese za spavaće sobe, dekore za jednu sašila sama, za drugu kupila na rasprodaju... karniše umjesto skupih duplih uzela dvije također na rasprodaju i sad imam veliki problem a to su dva prozora jedan u kuhinji a jedan u tzv. dnevnom boravku... jedan normalan ali iznad radne plohe drugi čudne malene dimenzije..i oni oboje još stoje bez zavjesa...jer ne znam ni kakve ni di ni kaj ni niš... tak da... i ja bi se najradije objesila za zavjese kad se sjetim da ću ih kad tad morat ić kupit -.-

Anonimno kaže...

moja šogorica je rekla da joj se fućka za to i da neće zavjese
kad se jedno jutro počela oblačiti, okrene se prema prozoru i skuži da u nju bulji cca 20 radnika na zgradi preko puta...odlučila je da ide kupiti zavjese za spavaću sobu

Mama Šminkerica kaže...

aaaaaaaa genijalno! :D
ja u ovom (podstanarskom) stanu uopće nemam zavjese! bilo mi čudno u početku, al sad sam se navikla jer imam rolete i tako... nije loše, al imam veliki balkon s prozorima (jel se to zove lođa?) i moj genijalni muž se dosjetio prije par miseci da na jednu stranu balkona stavi zavjesu da nam sunce manje tuče. naravno, na balkonima se ne drže zavjese, ali na mom balkonu se drže zalipljeni plakati i to red bull! :D šta reć?!

Objavi komentar

Pokreće Blogger.