srijeda, 9. listopada 2013.

Roadtrip: Bern, Thun

Ovog vikenda put me ponovno nanio do Berna. Moja najbolja prijateljica se ovoga puta udavala u crkvi, tako da sam uzela svoju goru polovicu i put pod noge prema samom srcu Europe (zar nije zanimljivo kako je svaka zemlja srce Europe). Ovoga puta donosim nekoliko zgodnih informacija koje će vam olakšati putovanje... 

Zgrada parlamenta

Kako putovati?

Nakon duuuugog istraživanja, ispalo je da je najpovoljnija opcija Adria Airways koji leti na relaciji Ljubljana-Zurich. Povratna karta je bila 113 eura što je uistinu povoljno s obzirom da je let direktan. Croatia Airlines u istom aranžmanu (i bukirana cca 2 mjeseca unaprijed) košta između 1700 i 1900 kn), a Austrian oko 1400 kn s tim da se presjeda i čeka u Beču. Ovako smo nas dvoje putovali za cca 1700 kn aviona + nekih 700 kn za vlak na relaciji Bern-Zurich. S obzirom da su sve rute za Zurich, ispada da je ovo uvjerljivo najbolja opcija. Cijena karte za jednu osobu u vlaku na relaciji Zurich zračna luka i Zurich glavni kolodvor je oko 8 franaka, a ako idete do Berna onda je 53. Švicarski vlakovi su točni, dolaze na vrijeme i pazite da ste na pravom dijelu perona, jer ulaz ovisi u kojem razredu putujete.

Druga opcija je vlak, koji putuje oko 15 sati, a košta kao i karta iz Ljubljane i opet vozi do Zuricha ili bus do Berna koji košta više nego avion i u mom slučaju otprije par godina se vozio nekih 15 sati.

Gdje odsjesti?

Svaki pravi Balkanac ima nekoga u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj pa krenite zvati tetu na vrijeme...

Druga opcija je ostanak u hotelima i hostelima, ali budite realni kako u Švicarskoj nema ništa jeftino i povoljno. Cijene hotela su od 900 kuna naviše, a hostela od 500 naviše. Što razgledavati?

Bern je prekrasan i jer se može sasvim obići pješice. Nema metro, ali tramvaji i busevi voze brzo i redovito, a karta za do 5 stanica košta nekih 15 kuna. Moj savjet je da hodate. Mana ovog savjeta je što je Bern brdovit.

Svakako posjetite Baerengraben ili medvjede koji 'stanuju' pored rijeke Aare. Ne plaća se ništa, a medonje su jako simpatični, pasu travu, šeću i guštaju. Kad ste već tamo, popijte u pivnici pivicu i eventualno se slikajte. Na cesti koja prolazi iznad Grabena je najljepši pogled na grad, pa se malo popnite. Zgrada parlamenta je nešto prekrasno, ali se treba doći upisati dan ranije. Nemojte se tješiti da ćete uraniti jer su rute popunjene barem 24 sata prije, a dozvoljen je boravak samo 40 posjetitelja istovremeno.

Prirodoslovni muzej sadrži cijeli niz eksponata i prepariranih životinja i kostura, ali i fosila, kamenja te interaktivne izložbe. Ja sam bila na izložbi o životu i mozgu i moram priznati kako je sat i pol prošlo u trenu, a vidjeli smo samo pola muzeja. Upad je 8 franaka i vrijedi za sve izložbe i stalni postav bez dodatnih plaćanja. Uzmite si par sati. 


 Živi fosil u Prirodoslovnom muzeju

Povijesni muzej je tipični povijesni muzej, ali u njemu se nalazi i Einsteinov muzej koji se isplati pogledati, a uvijek je aktualna i neka izložba. Sada je bila terakota vojska cara Qina. Cijena za stalni postav je 13 franaka, za Einsteina 18, a za Qina 28. 

 Povijesni muzej

Moj savjet je i da se popnete na toranj katedrale. Cijena penjanja je 6 franaka (ako se ne varam). Pazite da se u puni sat ne nađete pored zvona i po mogućnosti se raspitajte kada je proba orguljaša, jer je cijela atmosfera posebna, posebno ako pada kiša. Obratite pažnju na vitraje s kosturima.

Osim ovoga, svakako se isplati pogledati staru jezgru koja je pod UNESCO zaštitom, prošetati pored Aare i sl.

Gdje jesti?

Švicarska je, kao što sam već rekla, skupa. Moj savjet su McDonalds, Burger King i gotovi sendviči u trgovinama. Dva menija u Meku su oko 180 kuna, tako da svaki drugi oblik restorana nepristupačan hrvatskom džepu. Kave su od 3-4 franka, a pivo oko 6. Mi smo jeli doma kod frendice, a ručali i večerali po junk restačima. Obični takeout je minimalno nekih 10 franaka.


Izleti & co?

One aktivne razveselit će penjanje na Gurten, ekvivalent našem sljemenu.

One koji su malo manje avanturistički raspoloženi, oduševit će Thun, grad na jezeru s prekrasnim alpskim kućicama okruženim cvijećem. Do njega se dolazi autom ili vlakom. Ako idete ljeti, pazite da ulovite Thunfest kada se cijeli grad pretvara u veliku plesnu pozornicu s mnogo štandova, hrane, pića, bendova i sl. 


Tipps&tricks

Izbjegavajte kupovinu čokolada u čokolaterijama. Dobra ponuda je i u trgovinama kao što su Migros i Coop, iako manje ekskluzivna.

Suvenire također kupujte u istim trgovinama jer koštaju manje nego drugdje.

Aerodrom u Zurichu je ogroman te čak i ako nema gužve računajte na mnogo hodanja. Nama je od check-ina do pronalaska našeg izlaza trebalo nekih pola sata lakšeg hoda (nije bila gužva, bio je utorak), sve je dobro označeno i samo treba pratiti znakove.

Aerodrom u Ljubljani je mali, ali imaju naviku mijenjati gate bez najave. Pazite na to.

4 komentara:

Unknown kaže...

Lijepe slike!

Gear kaže...

Ja želimmm u Bern! *.*

Maja kaže...

U Migrosu su apsolutno fantastične njihove budget čokolade! Radi ih Frey, koštaju nekoliko puta manje od ostalih Freyovih ili Lindtovih čokolada i meni su najbolje čokolade koje sam u životu pojela!

goga kaže...

Vratila sam se malo u mladost. Par mjeseci sam živjela u Švici, u Thunu i Bernu stalno visila. I opet bi.
Baš mi lijepo vidjeti sličke.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.