četvrtak, 4. travnja 2013.

No knead bread

Otkad je moja draga kolegica (poslovno i blogerski) Matejka pokrenula blog Life tastes like chocolate, ja se ne mogu nagledati njenih recepata.

Da, nažalost samo nagledati, jer pokušavam jesti što manje slatkog, a ona obožava spremati torte i kolače. Moj favorit su njene tortice kojih sam pojela tri komada kad je slavila rođendan, pa sam probala i neke druge, ali misli mi uvijek lete na tortice. Mljac.

 (slika se zadnjih pola sata okreće kako hoće, deal with it)

Otkad je objavila recept za kruh kojise ne mijesi, kopka me da ga isprobam. Ja sam veliki ljubitelj kruha, ali ne ovih bezveznih kruhova i peciva koja se nalaze po pekarnama, nego onih finih gurmanskih koji se namaču u maslinovo ulje i grickaju uz čašu vina dok se ispred šatora izležavate u sumrak. Hvala nebesima na kamperskim susjedima s pekačem za kruh!

U mojoj obitelji kruh je svetinja i kruh se ne baca. Ostatke ostataka pojede pas, umiješane u njegovu regularnu hranu. Kako je moja pokojna baka govorila da se štedi dok se ima, a ne dok se nema da ne bi bio kruha gladan, ostala mi je duboko u svijesti urezana važnost i vrijednost te namirnice. Zato se u mojoj kući za Uskrs peče domaći kruh. Tijesta mijesim odmalena, najprije uz baku koja me naučila plesti pletenicu od kruha, a i danas kada isprobavam razne recepte jer se, nažalost, ne sjećam recepta tog masnog finog, gurmanskog kruha premazanog jajetom. Ima nešto terapeutsko u miješanju tijesta rukama. Možda zato preferiram kekse nad drugim kolačima. 


Kako god, moja Matejka mi je sve objasnila u postu, dodatno odgovorila na neka pitanja i ja sam se bacila u avanturu zvanu kruh.

Procedura je doslovno "simple as that" što bi Ameri rekli i usudila bih se reći da stvarno morate biti tutlek da nešto zeznete. Moj savjet je da pripazite na posudu u kojoj pečete kruh i odmah je stavite u sudoper i pustite vodu, a ne pored sebe, pa je onako vrelu dotaknete golim rukama! Ja jesam. Ali nema veze.

Također, mislim da je bolje da kruh ne motate u krpu, jer je meni to uzrokovalo "otpuštanje" kore i nije bila fino hrskava kao što sam se nadala da će biti. 

Jeste li isprobali ovaj kruh? 

Broj komentara: 6:

chmi kaže...

Ne, ali bih voljela isprobati ovog stričeka gore :zubo: :ugrožena over and out:

doriana gray kaže...

Jao... just don't.

anamy007 kaže...

brada, siroka ramena.. a tek rad rukama.. potpisujem te Chmi :D

chmi kaže...

anamy :highfive:

Matejka - Life tastes like chocolate kaže...

Striček je bolji od kruha :D

nina kaže...

Ima i recept na Coolinarici, našla sam ga davno i poludila za njim. Pekla sam ga valjda mjesecima 2put tjedno i svaki put bi se trgali za njega. Super je jednostavno za ga napraviti, samo treba malo vremenskog planiranja. Fora je u tome da se potaknu prirodni kvasci (zato tako dugo stoji) pa bude jako fin.

Korica bude genijalno hrskava. Baš bi ga mogla napraviti koji dan opet.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.