ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Kratki pregled pročitanih knjiga

Kad ste u bolnici, a uz to još nemate u sobi ni tv, ne preostaje vam puno što možete raditi. Osim čitati knjige kao ja. MP3 je dodani plus ako imate dosadne (pričljive) cimere u sobi. Pogotovo ako imaju 80+

Ja sam neplanirano otišla u bolnicu pa sam prvu večer nekako preživjela, a drugi dan sam mamu već udavila da mi  donese knjigu. Pa drugi dan drugu, itd. Uglavnom, gutala sam knjigu dnevno.Pisat ću po redu kako sam čitala, ne kako su na slici.

1. Prva je bila Dorrit u opasnosti od Hedwig Courths-Mabler. Dobila sam ju na poklon za Božić, a tek je sada došla na red. Glavni lik je Dorrit, na početku mala curica, a kasnije djevojka pred svoj 20. rođendan koja će saznati da je posvojena. No, tu počinju sve njezine brige, roditelji joj gube posjed, a ona se osjeća dužnom vratiti im sve što su joj pružili, pa makar to značilo udati se za odurnog tipa koji posjeduje sve i svakoga, iako voli drugoga. U priču se upliće bogata tetka, odmetnuti biološki otac koji je nanjušio lovu, polusestra, itd.

Čudna knjiga, nekako kao da se radnja odvija u neko nerealno vrijeme, tu su kauboji i djevojke kojima su nametnuta određena pravila, no ova cura je liberalna i buntovna. Ok pričica, previše nategnuta za mene, pročitala sam bez problema, ali nisam nešto oduševljena. Ne vjerujem da ću opet čitati.

2. Nakon toga čitala sam Nasljeđe od Katherine Webb koju sam kupila prije koja dva tjedna u Konzumu. Priča o dvije sestre koje se vraćaju na posjed gdje su u djetinjstvu provodile svako ljeto, no nakon jedne tragedije nisu se vraćale. Sada su tamo jer im je baka ostavila posjed, a one ne žele biti tamo. Priča se priča kroz dva različita vremena, pratimo život dvije sestre nakon što su se vratile na posjed da odluče što će sa njime i život njezine prabake od njezine mladosti, udaje pa na dalje.

Prvo me živciralo to preklapanje priča, jer taman se dogodi nešto zanimljivo a oni prebace priče. Kasnije mi je to odgovaralo jer su me podsjednako zanimale obje priče. Zgodna knjiga za ubiti vrijeme, ima zanimljiv twist iako prilično očekivan. Nije završila kako bih ja očekivala, ali čitljivo i zgodno.

3. Zatim mi je mama donijela knjigu Urota Maja, nakon što sam rekla da želim krimić. Kad sam vidjela naslovnicu, prevrnula sam očima. Ovu knjigu ne bi nikada sama odabrala. Bojala sam se da neću moć čitat i da ću taj dan morat buljiti u zid -.- . No na kraju sam ju pročitala bez problema. Radi se o nekim specijalcima, idu na zadatak u Amazoniju gdje traže Majansko svetište o kojem se samo priča, a nije sigurno da postoji. Knjiga je zapravo SF, ne znam puno o pričama Maja i koliko se što poklapa. Knjiga je napeta, a li definitivno neće biti za sve. Razna mitska bića, krv, itd.. Pitanje je hoće li se živi izvući. Ne vjerujem da bi se vratila niti ovoj knjizi.

4. Iduća je bila Pretinac 21 od Roslund i Hellstroma. Počinje stravično, dan jedne "baltičke kurve", žrtve traffickinga Zaista mučno, no vrlo zanimljivo i napeto. Priča ima super twist, zaista neočekivan i vjerujem, ako se odlučite, da će vas knjiga držati u napetosti i pročitat ćete ju do kraja. Meni je žao što se priča nije više razvila i dalje otišla. Bila sam razočarana kako se završilo, no ovo bi definitivno bio dobar film. Kome nije mučno čitati ovakve teme, toplo preporučujem. Ponovno bi čitala, definitivno :)

5. Mama je od doma donijela Rituale smrti od Kathy Reichs, koju nisam ni znala da je kupila jednom prilikom. Još manje sam znala da je to serija knjiga po kojoj je napravljena serija Kosti, koju inače volim. Dakle atropološka forentičarka Temperance Brennan koja surađuje sa specijalcima, no osim imena i zanimanja, ja ne vidim nikakvu drugu poveznicu sa serijom. Zbog naljepnice na knjzi sam očekivala baš da će biti sličnije seriji no ipak sam bila zadovoljna jer Brennanica nije čovječji robot nego normalna osoba sa istim zanimanjem. Radnja je vrlo zanimljiva, zapravo, povezuje se par priča u jednu, uvijek je nešto novo. Malo je bilo i zastrašujuće i ja sam zadovoljna dozom krimića koju sam dobila :)

Pročitala sam još jednu knjigu koju mi je donijela dečkova mama, no vratila sam ju odmah nakon čitanja, pa mi se o njoj ne da ni pisati .zubo:

Što ste vi posljednje pročitali, što preporučujete a što da izbjegavam? :)

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

I ja sam procitala Rituale smrti, super mi je knjiga

Sabaa kaže...

Nikad nisam toliko knjiga pročitala kao u bolnici. Trenutno čitam serijal Dark Tower od Kinga, pa ne stignem ništa drugo. Nije tipična Kingovska knjiga, ali je odlično.
http://sabaaphotography.blogspot.com/

Anonimno kaže...

Wow, ženo, pa kad si prije stigla pročitati toliko knjiga? :D Plus, nadam se da je zdravstveno stanje sada u redu. Super mi je vaš blog, učim intenzivno posljednjih dana, ali uvijek stignem baciti pogled.

splattergirl kaže...

od ovoga sam procitala samo Kathy Reichs, sve knjige osim sto me ove za teense bas ne zanimajui sad sam na zadnjoj knjizi.
sve su mi super. za seriju sam saznala nakon sto sam procitala knjige i ne volim te holivudske izmjene i dorade s humoristicnim elementima (ja sam crime fan,ne gledam bas komedije i ljubice) tako da cu nju preskociti.
ne postoji serija koju pratim, rado bih da ima nesto tipa X-Files ali mislim da nazalost nema.
uglavnom od mene za cijelu seriju njenih Brennan knjiga veliki thumbs up :)

Lastavitza kaže...

Uh! Mora da je bilo dosadno kad si čitala i knjige koje ti se na prvu nisu svidjele. :(
Ja sam u bolnici riješila brdo križaljki.

Inače, ta Hedwig C.M. je napisala jedan ljubić koji mi je i dan danas jako drag, baš bih voljela ponovo pročitati tu knjigu. Kad sam mala bila pročitala sam je hiljadu puta. Zove se Sunce Lahorija.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.