utorak, 20. studenoga 2012.

Ograda za tortuKako napraviti malo drugačiji ukras na torti? Iskreno, puslice i ine pi*darije su mi stvarno dosadile i uvijek sam za ono – manje je više.

Tati za rođendan sam radila tortuMonte, već predstavljenu u prijašnjim postovima. U originalnom receptu na vrh ide šlag, kojeg osobno ne volim zbog okusa a ni zbog toga što s njim nema neke pretjerane ljepote.
Guglajući sam naišla na razne perverzije kod ukrašavanja. Mislim da za neke još nemam dovoljno hrabrosti, ali su mi zato za oko upale takozvane ogradice za torte. Jednostave su, a efektne. Kao i kod većine stvari, savjete sam našla na coolinarici.

Gosti su bili oduševljeni izgledom i ispitivali me jel se to kupuje gotovo :D

Treba vam malo strpljenja i mašte. I pek papir, škare, malo računanja i fiina čokolada za kuhanje. Moj broj 1 je definitivno Lidlova čokolada za kuhanje. Sadrži 52% kakaa za razliku od nekih naših razvikanih čokolada koje imaju jedva 32-33%. Prefina je i vrlo povoljna.

Izračunajte promjer kalupa i to pomnožite sa 3,14. Dobit ćete dužinu papira koji vam je potreban kako bi okružili cijelu tortu. Dodajte još centimetar za svaki slučaj, bolje je da se preklapa nego da fali.

U slučaju da je kalup promjera 24cm treba vam 75 cm papira plus još centimetar za svaki slučaj. Tih 76 cm podijelite na dva papira dužine 38 cm jer će vam biti lakše stavljati ogradu na tortu. Visinu kalupa si također izmjerite pa prema tome režite papir.

Otopite čokoladu stalno ju miješajući da ne zagori, pustite ju malo da se rashladi, stavite u vrećicu za zamrzavanje i odrežite jedan rub, po mogućnosti što manju rupicu. Prostorija u kojoj radite ne smije biti pretopla jer vam se čokolada neće stisnuti pa to imajte na umu. Meni se odlična pokazala špajza iliti smočnica. :D Hvala mami što ima veliku škrinju na kojoj sam mogla razvući sve potrebno. :D  

Zabava može početi! :) Ako niste sigurni u svoje crtačke sposobnosti, napravite si skicu na običnom papiru kojeg onda možete staviti ispod pek papira. Ja sam crtala proizvoljno i jako sam zadovoljna prvim pokušajem.

Nakon crtanja ostavite čokoladu par minuta da se stisne, ali ne previše, još uvijek mora biti kremasta inače će vam popucati. Kada procijenite da je to to, zalijepite prvo jedan papir s čokoladom na tortu pa drugi, pazeći pritom da lijepo spojite i poravnate krajeve. Odmah nakon toga stavite tortu u frižider na kojih 15-20 minuta dok se čokolada potpuno ne stisne. Kada se stisla, pažljivo skinite papir i uživajte u prekrasnom ukrasu. <3 Gornji sloj sam iscrtavala direktno na tortu.

Varijacija na temu je milijun, možete crtati vodoravne i okomite crte, ispuniti cijeli papir da ograda bude glatka, raditi razne motive i slike. Isto tako možete kombinirati crnu i bijelu čokoladu... Mašti na volju!

Ovo će mi od sada biti glavni način ukrašavanja torti.  <3

Evo kako je meni ispalo:Ispričavam se na crappy slikama, bila je noć i slikano je mobitelom prije nego su gosti nasrnuli na nju :D 

Broj komentara: 11:

A.. kaže...

super izgleda :D

Iva B. kaže...

A opseg se računa pa se papir reže :D Moram priznat da sam glupa i ovo mi je bio totalni misterij do sad :D

nELA kaže...

VAU!!!

Unknown kaže...

Kul je :D

anamy007 kaže...

mislim da cu odsada i ja ovako ukrasavati torte :D

Anonimno kaže...

super izgleda! a kako je kod rezanja?

Aleta kaže...

Kod rezanja je malo problem, jer ne puca ravnomjerno, ali je meni to nebitno. Ono što otpadne stavim pokraj kriške na tanjurić i to je to :D

Marinica kaže...

Stvarno ti je oooodlično ispalo!! :))

anonimna čitateljka blogova kaže...

fenomenalno!

Anonimno kaže...

genijalnoooo
samo još moram detaljno proučiti to mjerenje i slično, i čini mi se znanost kako poslije to odvojiti s papira i nakeljiti na tortu :)još kad sam ovaj link na kulinarku kliknula pa počela čitati tamo...koji vrag je prečnik?!?
čini se mi se fakat teško, ali i voljela bih probati, i jaaaaaako mi je drago da konačno netko voli čokoladu iz lidla kao ja, to mi je br. 1 čokolada za sve kolače, upravo zbog omjera cijene i kvalitete za 7 kn 200 g čokse s tolikim postotkom kakaa...gdje da nađem bolje??
Andrea

Aleta kaže...

Prečnik ti je promjer i stvarno nije problem izmjeriti, čak ni meni koja s matematikom nije baš na ti :D samo slijedi ovu jednostavnu formulu :)
Čokolada iz Lidla je i meni broj 1 i uvijek će biti :)

Objavi komentar

Pokreće Blogger.