nedjelja, 18. studenoga 2012.

Movie review: James Bond – Skyfall (spoiler alert)

Sinoć sam s dragim otišla u kino gledati Skyfall, najnoviji film o Jamesu Bondu. Ne bi išla, da nisam imala voucher za dvije besplatne karte koji smo iskoristili, ali oboje smo računali na ugodnu večer uz akcić. Oh, kako smo se prevarili!


Za početak, za mene je James Bond oličenje mačizma, bezbrižnosti i u najtežim trenucima, svjetskog jeba*a i tajnog agenta. U novom filmu Bond je sve samo ne to. Dapače, novi Bond mi izgleda kao da je sklepan od par filmova i da izbacite imena: James Bond, Q, M i MI6, mogao bi se zvati i Pero Perić - Skyfall.
U ovom filmu otkrivamo da je James Bond zapravo bogato siroče (Harry Potter moment no.1) i da M (koju glumi fantastična Dame Judy Dench) ima putra na glavi i stvari kojih se srami (Dumbledore, aka Potter moment no.2).Glavnog negativca glumi Javier Bardem koji ima problema s mijenjanjem akcenata, pa mi malo zvuči kao Talijan, malo kao Francuz, malo kao Nijemac, a uz to ima i loše poblajhane plave obrve. Sličnost s Ledgerovim Jokerom je nevjerojatna (Batman moment no. 1). Također i radnja filma, odnosno „zeznut ću vas kad me ulovite“ princip vuče na Batmana (Batman moment no.2), a i sam Bond je navodno ostario i pomalo nesposoban kao i Bruce Wayne u zadnjem nastavku (Batman moment no.3). Kako bi nadmudrili Bardema, zakopaju se u Bondovu kuću i postavljaju zamke (Sam u kući moment).

Veliko finale nas dovodi do Potter momenta no. 3 i upoznavanja lovočuvara bondovskog posjeda koji neodoljivo podsjeća na Hagrida. Pred sam kraj se čini kao da će lovočuvar i M završiti skupa, ali ona odapne, vjerojatno jer je svjesna da je film koma.


Nastavljam s Bondovim djevojkama kojih zapravo nema u klasičnom smislu. Severine ubiju praktički prije nego se pojavi, a miss Moneypenny na kraju od tajne agentice odluči postati tajnica. Hell-yes-no.
Klasičnih bond trenutaka ima malo, jedan od njih je scena u kasinu koja je prejebena sve u svemu. Ostalo mi je više meh.

Sve u svemu, postoje određena očekivanja koja imam od Jamesa Bonda. Ne, ne želim vidjeti da je Bond samo čovjek koji ima osjećaje. Želim Bonda koji se ne opterećuje emocijama. Ne želim polovične Bond djevojke. Želim kulerice s šovinističkim imenima tipa Gina Fakalott (znate već kakva su imena nekad bila). Želim fensi lokacije, jurnjave po metropolama, a ne skrivanje u škotskoj ruini.

A ni pjesma Skyfall mi nije nešto.Iako sam sigurna da ima mnogih kojima se nova verzija Bonda jako sviđa, ja nažalost nisam među njima. Doduše meni su u sjećanju najviše ostali oni Mooreovi i Brosnanovi koji su više šereti, nego Craig koji mi djeluje strahovito ozbiljno i nadrkano. Šuška se da bi novi Bond mogao biti crnac. To moram fejspalmat, ne jer sam rasist, nego jer se neke stvari ne diraju. Isto kao što ne može biti crni Batman, ne može ni Bond. Period.

Jeste li pogledali film? Sviđa li vam se?

Broj komentara: 5:

Unknown kaže...

Nisam gledala, al se svejedno veselim. Slinila sam totalno za nastavkom Casino Royale i njega pogledala preko nekoliko puta (baš baš mi je dobar)...Teško da će (mi) ga ikoji sljedeći nadmašit, al ajd, probat ću...

Marinica kaže...

Meni je ovaj bolji od prošla dva filma od ovog glumca... glupo mi je što mu Severina (kako ju ja zovnem) ne poživi malo duže, previše joj je kratka uloga... možda mi je najbolja od svega pjesma Skyfall :))

Doriana Gray kaže...

Da, Sevku su nam ubili prije nego smo je pošteno upoznali :(

Anonimno kaže...

ajme totalno se slažem s usporedom s potterom, meni je to palo na pamet čim sam vidjela lovočuvara (aka hagrida). i baš zato bond nije najbolji dosad, previše su priču odvukli u krivom smjeru, previše hm, bajkovito?

Anonimno kaže...

Ha, ha, ha, genijalan komentar, od pocetka do kraja se slazem. Nisam gledala, ali sad mi skoro dodje da ga pogledam.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.