nedjelja, 12. kolovoza 2012.

Roadtrip: Jelsa, Hvar


Ako niste primijetili (a vjerojatno niste), zadnja dva tjedna me nije bilo na blogu. Razlog tome je moj godišnji koji već petu godinu zaredom provodim u kampu u Jelsi na otoku Hvaru. Pošto mjesto znam uzduž i poprijeko evo nekoliko korisnih informacija i dobrih iskustava.

Putovanje

Do Jelse se može doći na nekoliko načina. Jedan je bus do Splita i podnevni katamaran do samog centra Jelse (komotno, ali gubite cijeli dan). Busom do Splita i trajektom do Starog grada, pa lokalnim busom do Jelse. Autom do Splita pa na trajekt do Starog Grada ili pak do Drvenika, pa preko Sućuraja do Jelse. Posljednja opcija je najjeftinija za one koji idu autom, ali najgora vremenski jer je trajekt lokalan i stane 20ak auta + čeka vas još sat vremena vožnje po ne tako dobroj cesti.

Smještaj

Jelsa je , za razliku od Hvara na Hvaru, mnogo manje mondena i samim time jeftinija. Jedina opcija koja za mene dolazi u obzir je kamp Mina u kojem je ove godine 12 dana za dvije osobe sa šatorom izašlo 1200 kn (600 po glavi). Od grada je udaljen 20 min lagane šetnje, ima jedva jednu zvjezdicu, ali solidne sanitarije i škrinju na recepciji. Ako znate kampirati više vam i ne treba. U kampu je debela hladovina koja je idealna za liječenje mamurluka.
pogled iz kampa

Postoji i hoteli Hvar i Fontana (odmah pored kampa i drugi preko puta) te privatni smještaj za koji nisam sigurna koliko košta, ali prije nego se oduševite niskom cijenom imajte na umu da je mjesto ukopano u brdo pa se pripremite za eventualno planinarenje.

U blizini se nalaze i kampovi Holiday te Grebišće (koje se povlači po lokalnim novinama zbog betoniranja plaže, pa k njima ne idem iz principa).

Izlasci

U Jelsi sve radi do 2 po novoj odredbi, osim Chuare koja vikendom radi do 5. Uz Chuaru, postoji Bababacu s odličnom terasom i groznom muzikom te Mojito sa smrdljivim odvodom kanalizacije ispod sebe. Ima puno kafića gdje je gemišt 6-8 kuna i gdje se može dobro zapit.
izvor Chuara

Moj favorit je Corner u kojem pijem jutarnju kavu i prirodne sokiće.
izvor Villa Verde

Posebnu pažnju treba obratiti na Villu Verde– najljepši lounge bar u kojem sam bila, u vrtu stare vile. I cijene su dosta „vilovite“.

Jede se u Pelagu, Konobi nono ili u pekarni u prolazu. Napoleona zaboravite, osim ako niste s jahte.

Plaže

Zaboravite i gradske plaže. Plaža Mina u debeloj hladovini je stvorena za liječenje mamurluka, dok je Grebišće (15 min hoda od kampa Mina) idealno za chillanje. Otiđite u kafić Fjaka koji ima odbojku na pijesku, dobru muziku i gazdu koji časti rakijom.
izvor Fjaka
Kako ste vi proveli ljeto?

by Doriana Gray

Disclaimer: nemam svojih slika iz Jelse jer sam ove godine bila u šatoru bez struje (dragi zaboravio produžni). sve slike koje imam uključuju moje prijatelje koji ne žele da im se slike objavljuju na netu.

Broj komentara: 5:

Manon kaže...

Obožavam Hvar, najbolje plaže su mi između Jelse i Vrboske...

doriana gray kaže...

Vrbosku znam samo po benzinskoj za brodove. Ali volim malu stinivu i soline

Just Cake Girl kaže...

Nisam nikad bila na Hvaru,al tvoj pis mi zvuči super :D možda bi s emogla okušati u kampiranju :D

Gladdenova kaže...

Hvar je divan, bila sam jednom, ali imam samo lijepe uspomene na njega.

Doriana Gray kaže...

Yap, hvar je odličan, ali od svih mjesta Jelsa mi je najbolje

Objavi komentar

Pokreće Blogger.