subota, 14. srpnja 2012.

High Fidelity - knjiga vs film

Tamo negdje u svibnju čitala sam Hornbyjev Hi-Fi. Taman je izašlo ono prvo toplo sunce pa bi se zavukla na balkon sa šalicom nesa od vanilije i knjihom i guštala. Sjećam se da je knjiga bila vrlo pitka i da sam ju progutala u jedno ili dva popodneva.


Knjiga govori o Robu, 30-something vlasniku prodavaonice ploča kojega ostavi djevojka nakon čega on (u svom stilu) radi listu top 5 prekida svih vremena i pokušava razriješiti stare nedoumice.

Svidjelo mi se što sam u knjizi prepoznala ljude oko sebe. Glazbene snobove koje često viđam po malim koncertima u Tvornici i &TD-u, Močvari i (prije) KSET-u, ljude koji glazbu shvaćaju uistinu preozbiljno i u stanju su vas u najboljem slučaju upiliti, a u najgorem dobacivati nadmoćne, sažaljive poglede kad iskomentirate da nešto niste čuli ili neki bend vidjeli. Ili obrnuto, već ovisno o tome što vas više uzrujava :))

Svidjela mi se jer je Rob prokleta sebična pizda i vrlo od-krvi-i-mesa u svemu tome. Da, prekidi su sjebani i bole, rijetko ćemo biti bigger person i dostojanstveno se povući. Šanse su da smo vi bar jednom slali patetične poruke, dramili preko telefona, nagovarali, molili, napadali svim raspoloživim sredstvima, emocionalno ucjenjivali i manipulirali i kad je sve to propalo otvoreno vrijeđali. Ili bar taj scenarij vrtili u glavi.
Svidjela mi se knjiga jer je ovo jebena realnost, ljudi su sebični i emocije su gadne, a ne razvodnjene, sparkli i edvardiš :D


U filmu je sve to nekako razvodnjeno i bljutavo. Nekako mi priča nema ni glavu ni rep - ne znam je li to zato što sam čitala knjigu ili je film stvarno lošiji. Možda bi nekome tko ju nije čitao film imao više smisla, kao što često zna biti, ali ako vas zanima prava priča tu ju nećete dobiti.

Preko meni bitnih dijelova priče su zbrzali, a Robovo pizdunstvo nije dovoljno istaknuto. 
John Cusack je fakat bezveze, Jack Black i Katica me nerviraju, al je casting za ex-curu i drugog Vinyl Records geeka odrađen savršeno. 
I glazba je fakat dobra <3


U svakom slučaju, knjizi sam dala 4/5, filmu 6-7/10. Jeste li vi čitali i gledali i kako vam se svidjelo?

Random virdaut - kak blogger podvlači krivo napisane riječi podvukao mi je npr. razvodnjeno, ali nije podvukao cating (od casting, jel). Što je cating i podsjeća li samo mene na onu jezivu riječ peting? :D

3 komentara:

Anonimno kaže...

Meni je knjiga neusporedivo bolja. Knjigu baš volim, film mi je blah. Isto sam prepoznala ljude oko sebe. Moram priznati da dosta muških koje znam pati, tj. patilo je od te boljke više kad smo bili mlađi, od toga da forsira svoj glazbeni ili filmski ukus na cure oko sebe.

marty kaže...

i meni je knjiga puno bolja. ima on neku onu o sto svojih najdražih pjesama, tad da imaju sve njegove knjige ''soundtrack''. a u filmu je jack black koji je ionako u stanju pokvariti svaki film ;) al mi je najviše ostala scena kad lisa bonet pjeva baby i love your way :)

Unknown kaže...

Čitala sam knjigu još kao klinka, pa bi bilo dobro obnoviti stare uspomene. :D Film mi je bio genijalan kad je izašao. :D Meni je Cusack doduše baš sladak lik u filmu. :)
Malo mi je dosadio jer se svake godine vrti na HRT-u ... :o

Objavi komentar

Pokreće Blogger.