nedjelja, 24. lipnja 2012.

Roadtrip: Otočac - dolina Gacke - Rastoke

Mislila sam da ja živim u mjestu kojem je i Bog rekao laku noć, no prevarila sam se. Lika je prelijepa, puna prirodnih ljepota, divna destinacija za višednevni odmor ljudima koji vole aktivnije provoditi slobodno vrijeme. No za jednodnevni izlet definitivno nije jer nema baš previše za ponuditi osim već spomenutih prirodnih atrakcija za koje treba vremena da ih se u potpunosti istraži.

Mi smo se odlučili za jednodnevni izlet i na kraju smo završili s najviše vremena provedenog u busu, žureći s jednog mjesta na drugo.

Prvo smo svratili do Otočca u kojem smo posjetili lokalni muzej smješten na 3 etaže. U stalnom su podstavu iskopine s obližnjih lokacija u prizemlju, u podrumu je smještena etno zbirka.
Trenutno je postavljena i izložba nekoliko lokalnih slikara (nažalost nisam popamtila imena).Dio muzeja je posvećen domovinskom ratu.

Replika statue Vladimira Nazora - velika je smještena u samom gradu.

Etno zbirka.


Crkva, obnovljena nakon rata.

Hrvatske povijesne ličnosti - bit će smještene u parku, trenutno su u crkvenom dvorištu.
Nakon posjeta Otočcu, zaputili smo se prema rijeci Gackoj. Legende kažu da umivanje na izvoru proljepšava, čak su se i vile s Velebita znale spustiti do Gacke kako bi iskoristile njene čari.

Mi smo se do izvora dovukli busom, daleko je ljepše sjesti na bicikl i laganini pedalirati uz tok rijeke.
Na Gackoj se nalaze i mlinice u kojima se može kupiti i brašno mljeveno u njima. Patke svima prilaze i fektaju klopu.


Osim brašna, u ponudi imaju i lokalne specijalitete i suvenire.Lobotomizirani patak.


U sirani Runolist smo imali degustaciju njihovih proizvoda, a vlasnik nam je pokazao i sam proces proizvodnje sira.

Dok su svi kupovali sir, ja sam se igrala s ovim figuricama. :D

Stari kotao za proizvodnju sira.


Strop u prezentacijskom dijelu tvornice.

Nakon sirane, pomalo gladni smo stigli do hotela Mirni kutak u kojem smo se kvalitetno ubili u fenomenalnoj pastrvi s još boljim krumpirom. Lički krumpir je kraljica majka svih krumpira! Nisam uslikala jelo jer mi je glad pomračila um.

Nažalost, nisam slikala ni hotel jer mi je svu pažnju obuzelo dvorište preko puta, toliko divnih dekoracija na jednom mjestu... Vjerujem da će Dee to znati cijeniti. Sunce je toliko prljilo da su mi i slike spržene, ali vidi se dosta dobro o čemu pričam.

Zadnja lokacija na kojoj smo zastali pri povratku kući su Rastoke. Nisam baš slikala previše jer sam bila objektivno spriječena, ali vjerujem da svi znate kako Rastoke izgledaju.

Glavni krivac za manjak slika.Uglavnom, ako se spremate na jednodnevni izlet u ove predjele, pobrinite se da imate oko sebe super ekipu jer ćete u protivnom svisnuti od dosade. I da, ponesite si neki šešir ili kišobran, sunce tamo nemilice prlji, a drveća skoro pa ni za lijek.
1 komentar:

Bellen kaže...

Odlične fotke! Pogotova ova s jegerom! :)Super mi je etno zbirka.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.