četvrtak, 22. ožujka 2012.

Jacek Yerka - umjetnik iz druge dimenzije


Na internetu se svašta zanimljivoga nađe. Nedavno sam naišla na radove ovog umjetnika na 9gag-u i stvarno sam ostala impresionirana. Isti tren su me katapultirali u djetinjstvo i prisjetili me kako sam pohlepno čitala ruske bajke koje upravo na ovakav način zamišljala. Tko god da je čitao bajke iz istočne Europe, zna o čemu pričam, one jednostavno imaju poseban, surealan štih.

Yerka je rođen u Poljskoj pedesetih godina prošlog stoljeća u obitelji školovanih umjetnika. Bio je neshvaćen od strane svojih vršnjaka za vrijeme osnovne škole upravo zbog velike ljubavi prema crtanju i modeliranju; mrzio se igrati vani, najbolji prijatelji su mu bile olovke.

Nakon srednje škole je želio postati astronom ili liječnik. Koja bi to samo bila greška! No, providnost se pobrinula i u ruke su mu došle boje s kojima je prvi put okušao prije završnih ispita u srednjoj školi. Njegova se sudbina u tom trenutku promijenila i on se zaputio ipak studirati na umjetničku akademiju.

Od 1980. je počeo živjeti od svoje umjetnosti, izlagao je po galerijama u Varšavi, ali je izrađivao i naručene slike. Kao svoje uzore navodi Hieronymusa Boscha <3 (što je i više nego očito), Pietera Bruegela, Cagliostra, Jan van Eycka, and Huga van der Goea. 

Sad vas prepuštam divotama koje su izašle iz njegovog kista.Izvor slikaŠto kažete na Yerkin svijet? Zar vas ne vuče u sebe?Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

sviđam jako!

baca mi na salvadora dalija!

hejterica

Tamara_a kaže...

Divnoooo ♥_♥

Anonimno kaže...

U prvi mah je i meni mirisalo na S.Dalija!! Čudesno, sviđa mi se mnogo!

Beba kaže...

Ma,predivne slike.zamislite da vam je jedna u dnevnoj:bolje u nju gledati nego u tv.

Beba kaže...

Predivno.Zamislite jednu u dnevnoj:bolje u nju gledati nego u tv.

Objavi komentar

Pokreće Blogger.