četvrtak, 2. veljače 2012.

Usporedba knjige i filma - Jedan dan (David Nicholls)

Ovo je jedan od onih knjiga koje ste mogli naći za 20kn na Tisku ili Konzumu, Kozmu itd.. Stajala mi je na polici više od pola godine i nedavno je napokon došla na red.


Na početku zanimljiva, definitivno me zanimalo kako će se završiti, no da ne skačem pred rudo, knjiga je neka romantična drama (komedija), makar humora nema ne znam koliko puno, bar ne ono što meni odgovara. Em i Dex, koji se spanđaju nakon mature i baš na taj dan svake godine nastavlja se njihova "veza". Životi im prolaze, pratimo i njegov i njezin život, pa se malo nađu, sretnu, čuju, itd, da vam ne prepričavam. Ona je skromna, smotana cura, on je golden boy, partijaner, ženskar, ali prijatelji su, tako su se bar dogovorili.
Ono što me smeta u knjizi je to što prođe jako puno vremena pa neki događaj, pa spomenu neki događaj koji nije opisan uopće to je ono što me javiše živcira. Pred kraj mi je knjiga bila dosadna, samo sam htjela što prije završiti sa njom. Ja inače svašta mogu pročitati, rijetko kada odustajem od čitanja nečega, osim ako mi stvarno od početka ne odgovara, ali pred kraj mi je bilo dosta takvih skokova od godinu dana itd. U početku definitivno nekako imaš neke pretpostavke kako će knjiga ići, no u nekim trenucima stvarno iznenadi i svaka čast na tome, da ne spojlam, ali pred kraj mi je bezveze. Moram priznat da ne volim kada u knjigama dođe do izražaja kako ljude pojede život i svakodnevnica, to je kao da pričam sa bilo kime na ulici :D

Što se tiče filma, izašao je sada, 2011. Evo malo o njemu --> IMDB, glavni glumci Anne Hathaway i Jim Sturgess. Pohvalno je što je pisac, David Nicholls, uzet i za scenarista, kada bi barem to uvijek bila praksa :(

Evo trailera

Što sam tražila, to sam i dobila. Ja sam osoba koja obožava i knjige i filmove, i prva sam koja navija za ekranizacije praktički bilo čega jer svako tko pročita knjigu zamisli te likove, mjesta, događaje na svoj način, ovo je kao da nekome uđeš u glavu i vidiš kako je on to zamislio <3 No, većinom sam razočarana jer se ne drže knjige, pa ispadne kao da je samo inspirirano knjigom, a to mrzim. E, sada da me čuje moj profesor Medijske kulture, za noge bi me objesio :D Kaže da su film i knjiga dvije odvojene stvari, a ja sam debelo sišla sa teme :D
Sve, u svemu, kako sam rekla, dobila sam ovdje što sam i tražila, film jako vjerno prati sve iz knjige, savršeno je prenešena atmosfera, no svakako mislim da su mogli karakteri glavnig glumaca biti još bolje dočarani u filmu, nekako mi je to "utišano". Ni knjiga ni film nisu me nešto pretjerano oduševili, no, dok sam u zadnjem dijelu knjige poželila da što prije završi u filmu je zadnji dio imao baš posebnu čar, ljepotu, zasuzile su mi oči. Ako meni samo zasuze oči, znate da negdje nešto ne valja. Ni knjiga ni film me nisu oduševili, ne bih se mogla odlučiti što da vam prije preporučim, knjiga je uvijek original, pa počnite sa time, ako se već moram izjasniti. Ja se sigurno neću vratiti ovoj knjizi, niti filmu (Ja koja sam sve gledala 3puta :D)

LMC's take

Ja sam knjigu čitala otprilike prošle godine u ovo vrijeme i očito ju razvukla na mjesec ili dva. Što će reći da me i nije posebno oduševila. S jedne strane očito puca na određeni žanr i publiku, dok se s druge strane u to ne uklapa, tako da imam osjećaj da neće oduševiti niti ciljanu publiku, a niti one kojima bi se stil inače mogao svidjeti jer je, eto, na kraju priče ipak ljubić.

Nemam problema s tim da "svakodnevica pojede likove", kako je girly (najsli!) opisala, ali imam u ovom žanru. Ako ću posegnuti za pričom o razvoju ljubavne priče onda na kraju želim duge i leptire i jednoroge i trčanje livadom dok se sretni par drži za ruke, a ne... Ovo :D Pogotovo ne na šokantni način na koji je to prikazano (u inače vrlo osrednjem) filmu.

:puna predrasuda: :rob navika:

Budući da ja ni inače ne posežem za knjigom ili filmom dva puta (osim ako su baš ultraprekrasni) to kod mene nije mjerilo ničega, ali ću reći da nakon njih nisam dva put razmislila o onome što sam pričitala, da na zadnjem poglavlju nisam imala onaj "ne želim da završi" osjećaj, da sam za vrijeme filma išla par puta po sok, uzimala pauzu za "vidjet što ima na netu" i da sam ih u konačnici ocjenila s 3/5 knjigu i 6/10 film.

So that's that, nije da ne preporučam, ali... Ima i boljih stvari za ubit par sati sa :)

Jeste čitali, gledali? Kakva su vaša mišljenja, veseli nas čuti :)

Broj komentara: 6:

Lilly... kaže...

Ja sam gledala film! Anne mi inače nije simpatična, partner ajde donekle izvlači situaciju, ali sve je to nešto njonjavo do pred kraj filma i one, takoreć, horor scene! Sve u svemu... limunada! :D

Lendoxia kaže...

ja sam prvo pogledala film koji mi je ostavio mlak dojam, pa mi se nije dalo ni knjigu citat nego sam nesto malo preletila po njoj, svakako ne mogu rec da preporucam.

Bellen kaže...

Pročitala sam knjigu i nije me se dojmila! Nekako mi je presladunjava, a radnja je predvidljiva i nimalo zanimljiva barem meni! Jednom riječju - pretrivijalna!

Marsovka kaže...

Isklišeizirana priča, bezveze, dosadno, i tako. Samo sam film pogledala, ne bi mi palo na pamet i knjigu da čitam :D.

Gooner Roza kaže...

prvo pročitala,onda pogledala.iskreno,knjiga me nije oduševila pretjerano,a film još manje.mislim da ne bude drugog čitanja/gledanja hehe

Kiki kaže...

Naslovnica knjige me podsjeća na Kinder čokoladu :o
Zato sam i otvorila ovaj post, priznajem :o :o :o

Objavi komentar

Pokreće Blogger.