nedjelja, 12. veljače 2012.

Foto oprema - diskovi za reflektiranje svjetlosti

Stiglo mi je još malo foto opreme od Kineščadi. Ovaj put su to diskovi za reflektiranje svjetlosti. Vrlo korisne stvarčice ako ste oktopus ili imate žrtvu koja će vam pomagati prilikom foto sešna. Zapravo, pomoći će vam i stalak ako ga imate. Trenutno nemam ništa od toga pa sam se morala snalaziti samo s moje dvije trampljave ruke. 

Diskovi služe za ono što im samo ime govori. Dolaze u pakiranju s nekoliko reflektivnih površina.

Disk 1:
Disk 2:

Ovo je slika bez ikakvih dodatnih efekata, u ovim diskoidnim torbicama se nalaze vješto sfrkani diskovi, a model će biti klačevi kupljeni na nedavnom 70% sniženju u Accessoiresu. :D


Ovaj rupičasti se mounta na objektiv, a ovaj veći drži sretnik/sretnica kojeg ste ukebali da vam pomogne (ili se patite sami s tim kao ja :forever alone:).


Prvo sam isprobala rupičastog. Nema neke velike razlike, predmet je malo svjetliji nego bez diska, malo se vidi na metalnim dijelovima, ali ovo i nije prava makro snimka pa hajd.

Sa srebrnom površinom:


Sa zlatnom površinom:

Na metalnim dijelovima gore se vidi blagi zlatni odsjaj, no on ipak više dolazi do izražaja kad sam upotrijebila veliki disk.

S velikim diskom, srebrna površina:


Veliki disk, zlatna površina:


Uglavnom, diskovi nisu nešto posebno, može se i bez njih, ali moram priznati da su korisni u uvjetima kad dnevna svjetlost nije dovoljno jaka a sobna rasvjeta vam je za kuki. Fotke s velikim diskom su malo u kukiju jer sam se morala boriti i s fotićem i diskom i refleksijom, jebiga.

Ovaj veći disk je definitivno korisniji, malo je zeznuto što ćete se patiti s držanjem ali ima 5 reflektirajućih površina koje možete korisititi po vlastitom nahođenju. Srebrna, zlatna i bijela bacaju svjetlost na predmet dok mliječno bijela služi za ublažavanje sjena a crna za blokiranje neželjene svjetlosti.Broj komentara: 7:

ivuschka kaže...

opće nisma čitala post nego na svim slikama gledala ovaj preeedivni klač s ovim nekim pizdarijama po sebi, jaoo krasan je <3

Lastavitza kaže...

Sviđaju mi se ovi oprema-postovi, i sad me zanima tvoj fotić i napiši nam neki photography 101 post :D

chmi kaže...

thnx :)
olympus e-510, tek se počinjem hrvati s fotografijom kak spada pa ću nastaviti ovako kao do sad, post po post, malo po malo :D

FaithFry kaže...

Iskreno, izgleda mi kao više gnjavaže nego koristi, al kako za koga vjerojatno. Ja popravim sve sjene, svjetlinu i sranja u PSu za minutu, pa mi se ne da s tim zajebavat. Imam fascikl koji sam omotala u bijeli papir i njega otvorim i koristim kao "zid", tak da mi je pozadina bijela, a na stol stavim bijelu staru krpu i tak stanem pred prozor i slikam. I slike uvijek dobre ispadnu. Kad skužoš sve opcije na fotiću i s tim se malo poigraš, ovakva pomagala ti neće ni trebat. ;)

chmi kaže...

čuj, ako ćemo biti brutalno iskreni, a tjeraš me na to, po tvojim fotkama ne bih zaključila da si se izvještila u tome iako voliš patronizirati druge ;) fotić imam nekoliko godina i naravno da sam skužila njegove opcije, interesantno mi se igrati s opremom, ubacivati nove varijable a pod "bavljenje fotografijom" mislim upravo na to, uz savladavanje cjelokupnog GIMPa a ne samo postavki za trenutni touch up ;)

Iva kaže...

Super su mi ovi postovi o tome kako poboljšati fotografije. Ovako svaki posebno ne rade drastičnu razliku, ali kad se više tih pomagala uključi istovremeno podigne se kvaliteta jako. Doduše, meni sad ništa ne može pomoći, nakon 8 godina službe moj fotić je izdahnuo, ali planiram ubrzo nabaviti novi pa skupljam ove savjete i baš su dobri! Hoćemo još! :D

chmi kaže...

Hvala Anna, upravo to što kažeš, svaka stvar za sebe ne radi nešto posebno, ali kad se ukomponiraju vidi se razlika :)

Objavi komentar

Pokreće Blogger.