četvrtak, 1. rujna 2011.

21 najbolji film

Pokušat ću sažeti pa ću ih strpati u par kategorija, na žalost, ne mogu odabrati samo jednu.

1. Dark City


Apsolutno fantastičan film, mogu ga iznova gledati i ne nalazim ni jednu zamjerku.

2. Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet: Delicatessen, The City of Lost Children


Potpuno me očarala ova vizija postapokaliptičnog svijeta. Nakon što sam pogledala ovaj film, Mad Max mi se više nije činio tako dobar..


Sličan kolor, predivna fotografija, filmove svakako treba pogledati, ovo su čisti dragulji.

4. Les Triplettes de Belleville


Eh da mi je raditi na ovakvom projektu.

5. Tim Burton: The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, Sleepy Hollow
O Tim Burtonu i njegovom unikatnom i profinjenom smislu za estetiku ne treba puno govoriti, mislim da je svakome teško izdvojiti par najboljih radova. Između NBC i CB se nikako ne bih mogla odlučiti koji je bolji, a od igranih filmova već lakše izdvajam Sleepy Hollow. Sviđa mi se mistični, "mračna bajka" dojam, i posebno mi se sviđa kako je Johnny odglumio u filmu. Tu je pravi požrtvovni junak, hrabar i odlučan u svojem naumu, u isto vrijeme ranjiv i komičan, baš kao junak iz crtića.

8. Wes Anderson: The Life Aquatic with Steve Zissou


Teško je izdvojiti jedan film ovog majstora, neka bude Life aquatic radi incredible music koju je komponirao (među ostalima) Mark Mothersbaugh. Jedva čekam novi film. Stalnoj glumačkoj postavi se pridružuju Bruce Willis i Edward Norton, stoga su mi očekivanja velika.

9. The Big Lebowski


Jeff Bridges u plastičnim sandalama je nezaboravan a ljubičasti John Turturro naprosto briljantan. 

10. Jude Law: eXistenZ, The Talented Mr. Ripley, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

Gospodin Jude mi je apsolutni no1, nevjerojatan spoj vrhunskog talenta i besprijekornog izgleda. Ove filmove izdvajam kao najinteresantnije. eXistenZ mi je ponajbolji film koji je snimio, Mr. Ripley je po mojem mišljenju najbolja uloga (čak bolja nego lead u Neprijatelju.. ili Studengori) i konačno, Lemony Snicket izdvajam jer me iznenadio, baš je pravi adventure, čak dosta scary obzirom da je dječji filmić. Pogledajte odjavnu špicu - prekrasan crtić popraćen izvrsnom glazbom Thomasa Newmana.

13. Blade Runner


Volim kad filmovi prenose ljudima poruku da bi od same zamisli (početka projekta) trebali biti spremni snositi odgovornost za sve što stvaraju. Pogotovo na ovako sugestivan način kako je to učinjeno u ovom filmu. Ovdje bi spomenula i AI, film koji baš nije tako omiljen kao Blade Runner te nije stekao kultni status (sniman je 20 godina kasnije) ali mislim da ga svakako treba pogledati.

14. Mousehunt


Sjajan filmić, zabavan i duhovit. Christopher Walken je briljantan kao Caeser, the exterminator.

15. Pitch Black


Oduševila me napeta atmosfera u ovom filmu, pojačana snažnim colorom. Moje skromno mišljenje je da je ovo umalo atipična američka produkcija, nema baš glupih dijaloga, interakcija između likova je sugestivna, dobro odrađena. Odličan SF.

16. 28 Days Later...


Ovo je jedini primjer kad sam jedva dočekala da vidim film, kad su očekivanja bila ogromna a film ispao još bolji nego sam zamislila. Najbolji zombie film. Bez konkurencije.

17. The Company of Wolves


Hehe. Crvenkapica.. 

18.The Fearless Vampire KillersNajbolji vampirski film ikad. Genijalan.

19. Interview with the Vampire: The Vampire ChroniclesZanimljivo obrađena dva lika kako se na različit način nose sa bremenom besmrtnosti. Brad je očajno dosadan u svojoj patnji a Tom interesantan i privlačan kao obijesni zlikovac. Kirsten Dunst izvanredna, nevjerojatno je odglumila za tadašnju dob. Najupečatljivija mi je scena sa zelenom i plavom haljinom.


20. Brazil


Moram pogledati i Nineteen Eighty-Four da usporedim. U današnje vrijeme se tema više ne čini samo kao moguća budućnost, već sasvim sigurna.


21. Romeo is bleeding


I jedan krimić za kraj. Sjajna glumačka ekipa na čelu s Lenom Olin koja me naprosto oborila.

Imam još filmova za popis, ali sam skratila jer je i ovako dug.
Pozz

2 komentara:

Anonimno kaže...

odličan izbor!!! burton, scott, gilliam, cronenberg, anderson, jordan :)
ali
zaboravila si evil dead i bruce campbella <3

=:3

ivuschka kaže...

uf meche imamo tu dosta poklapajućih filmova. 28 days later, definitivno najbolji zombie film ever !

brazil :s

Objavi komentar

Pokreće Blogger.