utorak, 23. kolovoza 2011.

Pismo 16-godišnjoj meni- Doriana

Draga Doriana...
Zapravo ovo nema smisla jer sa 16 još uvijek ne znaš da ćeš postati Doriana Gray...ajmo ispočetka.

Draga 16-godišnja ja,

Vrijeme prolazi, a ti ne postaješ ni malo mlađa. Znam da ti se sada čini da je cijeli život pred tobom, ali prije nego se okreneš oko svoje osi i kažeš „Love Will Tear Us Apart Again“ mučit će te „odrasli“ problemi. Znam da ti se sada čini da se Weltschmerz nastanio baš u tvom mladom darkerskom srcu i dobro je da je tako. Da je drugačije ne bi valjalo.

Za razliku od Dee (nju ćeš upoznati sasvim slučajno, na Forumu, kao i mnoge druge cure s kojima ćeš se družiti... nevermind), ti imaš sijede i prve bore. To ti je od brige. Prestani se brinuti molim te. Opusti se. Imat ćeš dovoljno briga kasnije.

Jedna od tih briga je kako prestati pušiti. Jednostavno- nemoj nikad ni zapaliti.

Vjerovala ili ne, jednog dana, u liječničkoj čekaonici ćeš shvatiti kako je život kratak i kako si samo potrošna roba. Ne, nećeš umrijeti, ali ćeš odjednom zavoljeti svoju obitelj. Doriana, koliko god ti se činilo da te nitko od njih ne razumije, oni su tvoja veza s prošlosti i s budućnosti. Tvoj brat je zapravo jako cool tip, a starci nisu ni malo loši. Znam da sad zvučim kao pisac SF romana, ali kad shvatiš da su i oni samo ljudi bit će ti lakše u životu. Osim toga, nikad ne znaš kad će ti zatrebati bubreg (da, i deset godina kasnije voliš crni humor).Nemoj se truditi mijenjati tipove s kojima hodaš. Ako će se promijeniti, promijenit će se zbog sebe, ne zbog tebe. Sumnjaš li da te netko ne voli, vjerojatno je tako. Ljubav se osjeti u svemu, ne samo u krevetu. Krevet je ponekad najmanje važan, a važniji je onaj trenutak dok te grli jer plačeš zbog bolesnog psa. Ili dok jede tvoju splačinu i kaže kako „samo fali soli“.

Iako si sada mlada i ne pristaješ na kompromise, jednoga dana otići ćeš u kamp. Zbog ljubavi. Ne mogu ti garantirati da ćete zauvijek biti sretni, ali ti mogu reći jednu stvar- bit će ti lijepo i zavoljet ćeš kampiranje. Ostale odgovore u vezi tog tipa ne znam. I bolje je tako. Budućnost je divna kada je neizvjesna, iako svi znamo konačan ishod. Ne, lijek protiv smrti nisu našli. Hahaha... crni humor opet.


Na neke stvari u životu, draga Do, nećeš moći utjecati. Ne, čak ni onda. Shvati da nisi kriva za sve i da ti nitko ne zamjera. Pogotovo se sjeti toga dok jednog jutra primiš telefonski poziv u hotelsku sobu u Dubrovniku. I sjeti se zahvaliti Simonu, Bobu i Johnu jer su te napili to popodne da zaboraviš sve. Alkohol nipošto ne liječi rane, ali ih čini podnošljivima. Barem ponekad.

Ne izgledaš kao Heidi Klum, nikad ni nećeš. Da, moram te razočarati- tvoji listovi će tu ostati zauvijek. Svejedno, imat ćeš više frajera u životu i neće te sputati u tome da budeš seksi. To ti garantiram. Danas hodaš u martama, Freeman T. Porter trapkama i imaš onu mrežastu majicu. Za deset godina ćeš nositi preskupe i previsoke štikle od 12 cm na posao, i da, imat ćeš i pokoji dizajnerski komad u ormaru.

Bez brige, nisi se prodala, samo si odrasla. I dalje skačeš u prvom redu na Rammsteinovim koncertima (da, vidjet ćeš ih uživo) i plešeš do jutra na „Temple of Love“. Baš kao što sad svakog petka plešeš s T. i A.


Vas tri ćete ostati frendice. Nećete se čuti svakodnevno, ali takav je život. Upoznat ćeš i neke druge ljude, neke na internetu čak, i biti će genijalno društvo. S nekim luđakinjama ćeš imati blog (to ti je kao dnevnik otvoren javnosti) i ići u Zadar za vikend.

Ljeto između četvrtog razreda i upisa na fakultet će biti kritično. Mnogo toga će se promijeniti. Molim te, ostani dosljedna sebi i svojim ciljevima. Svi će ti reći da upišeš nešto „korisno i konkretno“, ali molim te, ustraj. Nakon pet godina i nekoliko šugavih poslova, radit ćeš posao zbog kojeg ćeš se svakog dana buditi nasmijana. Sretna i ispunjena ćeš ići u krevet. Svi oni koji su ti par godina ranije pametovali će još uvijek biti na faksu ili raditi poslove koji mrze. DO, NEMA NOVCA KOJI MOŽE KUPITI SREĆU!  Zato ustraj curo, isplatit će ti se.

Da se vidiš deset godina kasnije, u 25., nisam sigurna da bi bila zadovoljna s onim što vidiš. Nema veze. Nisam ispala najbolje, jer ti nisi donosila najbolje odluke. Ali te volim, jer zbog tebe sam to što jesam. Nisi donijela mnogo pogrešnih odluka, samo si bila mlada i naivna, emocionalnija i neiskusnija, pa si kroz sve to teže prolazila.
Što god da radila, slijedi svoju intuiciju, više puta se pokazala točnom. Jednog dana ćeš si biti zahvalna.

By Doriana Gray

Foto: 1, 2, 3, 4

3 komentara:

Anonimno kaže...

predivno. :-)

i prekrasne slike :-)

tiki_kontiki kaže...

ovo je predobro...=)

Mreow kaže...

Stvarno predivno, dirnuto i crni humor ftw! i ja bi si pisala da imam vremenplov, ali ako bi pisala mlađoj ja, mislim da bi potrgala pismo i plakala i ne vjerovala, pa možda i bolje da nemam vremenplov jer je trenutno nemam čime utješit. :D Bar ne još. :)

Objavi komentar

Pokreće Blogger.