četvrtak, 24. veljače 2011.

Bloggersko pravo na opravdanje


Zašto ovo pišem?

Nemam pojma. Potaknuo me tekst na Šminkerici koji se ticao hrvatske modne blogosfere. Naime, kada su se pojedini čitatelji dotaknuli svojim komentarima negativnih strana pojedinih blogova, nastala je gungula i određene bloggerice su se počele opravdavati?


Ne znam zašto.

Nadam se da nisu ušle u taj svijet kako bi se svidjele svima. Jer to je nemoguće. Očekivati samo pozitivne komentare bi bilo naivno i djetinjasto. Ako stoje iza svega što je napisano na njihovom blogu, zašto se uzrujavaju.

Ne mogu reći da ih ne razumijem. Po struci sam PR, a po zanimanju novinarka i znam kakav je osjećaj kada netko iz neke svoje dosade i frustracija pljuje po tvom radu, ali konstruktivna kritika je nešto što bi svakoga trebalo natjerati da se zapita na kojim područjima se može poboljšati i eventualno obrazovati. Međutim, među komentarima koji su se tamo našli nema niti jednog komentara koji dira njihovu građu tijela, modni ukus, stil, novčanu situaciju... svi su to objektivno iznesena mišljenja.Čemu onda uzrujavanje?
Imamo li mi kao bloggeri pravo na opravdanje? Nemamo. Kratko i jasno. Većina nas svakim svojim postom proda dio intime drugim čitateljima bez obzira je li riječ o seksualnim dogodovštinama, make up looku, kombinaciji za kino ili receptu za kolače. Što ste popularniji, imate više peeping Tomova i veće šanse da se nekome ne svidite, da se njihovo i vaše mišljenje razilazi. To ne mora nužno biti neka vrsta neprijateljskog natjecanja (za koju pouzdano znam da postoji među hrvatskim modnim bloggerima), može biti banalno razilaženje u mišljenjima kakvo se događa i među Bunchericama.Zašto dramiti oko toga? Jeste li sami pristali na blog? Jeste. Jeste li uživajući u slobodi govora koju internet daje odlučili predstaviti sebe u određenom svjetlu? Jeste. Onda budite zreli i prihvatite da se nekome ta slika neće nužno svidjeti i da taj netko ima jednako pravo slobode govora da vam iza nicka napiše što misli. Ako ste napravili blog da bi vam samo tepali i govorili da ste mici mici, buc buc slatki- zajebali ste se.

I nemojte molim vas argumentirati da je lako pisati iza nicka bla bla bla... Blogger koji sam odabere izaći iz privatnosti u sferu javnoga  objavom svojih slika i sl. mora biti spreman na sve posljedice koje proizlaze iz takvog otkrivanja.Zašto ovo pišem? Jer mi, iskreno, ide na živce kad se netko opravdava bez razloga, nalazi prozvanim bez da ga itko oslovi i želi biti svakom loncu poklopac i svakoj krpi zakrpa. 

Sami smo odabrali biti bloggeri. Ajmo sad svi lijepo, kao odrasli, snositi posljedice.

by Doriana Gray

Foto: Private Archive

Broj komentara: 11:

Beautymaniac kaže...

Dugo nisam pročitala nešto što je više na mjestu nego ovaj tekst, bravo Doriana!

nail crazy kaže...

ma bravo!
najjači su mi oni šta se uvrijede ako ti se nešto ne svidi... jaka stvar :-p

Lendoxia kaže...

I meni su opravdavanja potpuno besmislena, ali moram priznat da u svim ovim slinim godinama bloganja nikad nisam imala losih iskustava i komentara :) mozda sreca, mozda jednostavno ostavljam takav dojam, a mozda nikad nisam bila dovoljno popularna da bi me netko isao zdusno pljuvat ^_^

Unknown kaže...

blogovi su da pišu.. ja se nikom neču nikada opravdati ako ti se nesviđa blog onda nemoraš niti čitati .. jednostavno.. a nepristojnih ljudi koji ostavljaju gnjusne ili ruzne komentare ce uvijek biti...
ima dugme koje se zove : DELETE ... use it :D

Super ti je post :D

perfumeorpoison kaže...

odlicno si to rekla.

Passion for fashion kaže...

Svaka čast na ovom tekstu, odlično si objasnila neke stvari!!!!

ketty_me kaže...

Mene zanima zasto se svaki odgovor na neciji komentar naziva opravdavanjem?
To ne mora biti tako.
Jako se dobro vidi kada je netko uvrijedjen a kada nekog zanima kritika.
I to je to.

Doriana Gray kaže...

Draga Ketty,

nisam rekla da je svaki odgovor opravdanje. pročitaj komentare na šminkerici pa će ti biti jasno na koju vrstu komentara mislim.mislim na one komentare koji izražavaju mišljenje koje se tiče bloga, a nije nužno mišljenje autorice.

npr. ako meni netko kaže da se dizajn bunch of girls treba popraviti neću to uzeti za zlo jer stvarno mislim da bi to sve skupa moglo bolje izgledati, ali se isto tako neću pravdati da nemam vremena i da taj netko napravi bolje ako misli da može ;)

druga je stvar kad se poteže pitanje novca, tjelesne građe i nekog besmislenog vrijeđanja ;)

Just Cake Girl kaže...

Slažem se s tobom, nikad se nečemo svima svidjeti i točka. Naš odabir je bio da napravimo blog i da ga dijelimo sa ostatkom svijeta! Super tekst si napisala!! :)

ketty_me kaže...

@Doriana
Znam na koje si se komentare osvrnula i slazem se da nisu svi isti.
Ali isto tako, gledam sebe, kako bi ja reagirala, ne bi mogla da na nesto ne odgovorim :P
Naravno, nismo svi isti, ali ponekad je korisno uci u neku raspravu, zasto ne?

Puno pozdrava, i nastavi pisati odlicne clanke :)

Maybe kaže...

Nakon što sam pročitala ovaj tekst, išla sam na šminkericu pročitati o čem se radi. uglavnom ne čitam komentare jer nemam vemena za čitanje 50-ak komentara. srećom da je na blogovima toga puno manje.:-)
ono što sam htjela reći, pratim te cure oko godinu dana i onaj počento veselje da netko to radi na našem području mi je odavno nestalo. upravo zbog toga što kaže jedna čitateljica - dosadne su, po ničim se ne ističu!
osobno poznajem jednu modnu blogericu, ali ne takvu koja slika mobom svoje kombinacije već koja pokazuje modu, ali modele koji u interesantni. ona donosi intervjue dizajnera koje osobno napravi. cura je isto naša, dakle nije stvar da je "vani sve drugačije"!
cure su dobile ulaznice za par revija i otvorenja, do kojih ak ćemo pravno i nije neka velika mudrost doći, i to je to!
i slažem se nema opravdanja, samo smo se dale javnosti. ili prihvati ili odustani.
vrijeđanje ne podržavam,ali dobra kritika je više nego dobrodošla jer kako ću pobogu nešto naučiti?
jer nije dovoljno reći "ovo je lijepo", reci zašto je!

Objavi komentar

Pokreće Blogger.