petak, 26. studenoga 2010.

Drek Fashion Week ili kako sam se napušila opijuma

Hrvatska modna scena pati od mnogih djetinjih boljki. Pošto me život totalno neplanirano odveo u modni svijet bila sam na mnogo događanja od Cro-a-porter-a, Dove Fashion.hr-a. Modnih ormara, Modnih gušterica, Modnih inkubatora... nije vam dosta...? Dubrovnik Fashion Weeka, Riječkih stepenica, Mode i kave... hoćete još? Revija donjeg rublja, zatvorenih predstavljanja kolekcija, otvorenja trgovina, bila sam u gotovo svakom backstageu i u gotovo svakom prvom redu.

Zašto pišem ovo? Ne zato da se mogu pohvaliti nego da kažem kako ne kudim Dreft (iliti Drek) Fashion Week bez nekog znanja i iskustva.


Raditi na hrvatskoj modnoj sceni je krvav posao. Mi smo zemlja s najviše dizajnera, modela, a odnedavno i modnih novinara / blogera po glavi stanovnika. Morate negdje sve te ljude zaposliti, pa se organiziraju eventi koji često propadaju nakon jedne sezone.

Jedan event, koji usprkos svim svojim manama, na neki fantastičan način opstaje je upravo gore spomenuti groteskni događaj koji nosi titulu Fashion Weeka. Suzy Josipović uvijek uspije nadmašiti samu sebe, a tako je bilo i sinoć.


Tri sata... tri duga sata... tri sata u kojih uspijete odgledati novog Harry Pottera, oprati mašinu veša, pofarbati kosu... u tri sata su prisutni odgledali čak 14 revija! Da nisam imala „tekicu“ nakon treće ne bi znala što gledam, koga gledam i je li oko mene realitet ili sam se ni ne znajući napušila opijuma.

DFWZG odavno je izgubio na važnosti. Pojeli su ga CAP i F.HR. Organizacija je na višem nivou, koncepti su na višem nivou (ako zaboravimo ne mali „incident“ s posljednjom kampanjom F.HR-a), bolji je odnos prema novinarima i gostima i DFWZG iz sezone u sezonu pokušava uzeti najbolje iz ta dva koncepta i spojiti u jedan što nerijetko izgleda... u najmanju ruku očajno.No, ajmo mi na revije...

U Pret-a-design dijelu najviše se istaknula gošća iz Slovenije, Erna Ostanek koja je uspjela učiniti meni inače neprivlačnu bež boju iznimno zanimljivom. Kao i uvijek dosad, dizajneri DFWZG-a nas ostavljaju u nedoumici o kojoj sezoni je riječ, a ja ću uzeti slobodu i pretpostaviti kako se radi o proljetnoj kolekciji. Zanimljive igre drapiranjem, decentno korištenje batik uzorka te jedna ideja koja se provlačila kroz cijelu priču bile su sasvim dovoljne da me osvoje. Time je draga Slovenka pokazala nešto iznimno bitno što mnogi hrvatski dizajneri još nisu naučili: ako imate ideju- držite je se, inače će cijela priča izgledati kao onaj džumbus sinoć!


U „regularnom dijelu“ natjecanja najrazrađeniju kolekciju imala je Zjena Glamončanin koja nije mogla odoljeti zovu turskih sapunica. Zjena, ne se sekirati, ne mislim ništa loše. Kolekcija sačinjena od harem hlača, kratkih topova i turbana u neočekivanoj izvedbi klasičnog pletiva i (pazi sad!) pletiva filmskih vrpca bila je najugodnije iznenađenje večeri koja nas je ugušila trakicama i pastelnim tonovima. Posebno mi je drago što je Zjena napredovala, jer nakon salve pohvala za njenu kolekciju s prošlosezonskog Pret-a-designa, ove sezone je imala mnogo teži zadatak. Uspjela je. Za razliku od mnogih koji su bili dijelom sinoćnje noćne more.


Iako znam da mogu očekivati niz komentara o tome tko sam ja da pišem loše o ikome (been there, done that, and I don't give a f***), kako iza svakog događaja stoji mnogo truda, ljubavi... bla bla bla... yadda yadda yadda... vrijeme je da se mi, građani Kifle osvijestimo i napokon sami sebi priznamo- trud nije dovoljan. Trud nije ni bitan. Iskreno, uopće me nije briga za trud. Zanima me show. Ako ga niste u stanju smisleno koncipirati i realizirati, ni nemojte. Jedini koje žalim više od sebe su sponzori koji se lupaju čekićem po glavi jer su dozvolili da im se ime veže uz takvo što.

A sad me ispričajte, moram se napušit opijuma za sutra.

by Doriana Gray

foto: Index.hr, Fashion.hr

3 komentara:

SmallG kaže...

Iako često svratim na fashion događanja na Sarah/Suzy FW sam do jučer bila samo jednom i ostala mi katastrofalna organizacija u sjećanju. Ali jučer su to uspjeli nadmašiti!
I još 3 sata svega toga! Šta je previše je previše!
Ja nisam imala tekicu tako da sam stvari popamtila po principu, bijelo sa crnim trakicama, crveno sa crnim trajicama, kožno...
I ja bi izdvojila Zjenu kao svijetlu točku!
Tebi želim dobar provod i večeras, možda bude bolje ;) Ja ću rađe doma kroz prozor gledat kako pada snijeg :D

Doriana Gray kaže...

Problem je što ja tamo moram doći zbog posla... grdo... ne mogu buljiti u snijeg, a htjela bi

Lorelai kaže...

To volim, konstruktivnu kritiku! ;)

Objavi komentar

Pokreće Blogger.